Спасители в Созопол пред „Телеграф“: Тайнствени ветрове давят в Черно море (СНИМКИ)

Любомир Старидолски, Телеграф

Спасителят Христо Желев предупреждава, че морето може да изглежда спокойно, но плажуващите трябва да са нащрек.

Аномалията обърнала водата през юли вместо през август

Климатична аномалия започна да обръща водите на Черно море по-рано от очакваното. „Обикновено целият месец юли и особено около празника Илинден (по нов стил 20 юли) водата е като тепсия. И август вече, както гласи и поверието, морето се обръща, т.е. тръгват опасните вълнения и подводни течения. Тази година за първи път юли мязаше на август, а като дойде осмият месец въобще не знаем какво да очакваме“, нареждат хотелиери в Созопол. Необяснимото явление вече се сочи и като главен виновник за трагичните удавяния на летовници в уж по-спокойния юли. Спасители на Централния плаж разкриха пред „Телеграф“, че някакви странни ветрове завъртат водите в непредвидими посоки и ако човек не спазва правилата стриктно, рискува „да си тръгне в чувал“.

Опит

„Аз съм от над 20 години спасител, но такова чудо като този сезон не съм виждал. Сутринта тръгват  северозападни ветрове, а към обяд започват да духат от север, североизток. Това така завърта водата, че създава един триъгълник с мъртво течение, от който човек трудно може да се измъкне сам“, коментира спортният ас Христо Желев. В тези моменти около и след обяд той и колегите му слагат предупредителен червен флаг. Забраната за къпане или компромисното стоене по-близо до брега обаче често става повод за пререкания с летовниците.

Триъгълник

Според Желев шанс да се измъкне човек има само ако е отличен плувец, при това с не какъв да е стил, а с кроул. При него тялото бързо се плъзга по повърхността на водата и увеличава шансовете ни да оцелеем в мъртвака под нас. 

Иван Ранчев непрестанно дава обяснения защо флагът е червен.

 Иван Ранчев непрестанно дава обяснения защо флагът е червен.
Любомир Старидолски

„И пак ще ви е трудно. Може и да се оставите на течението да ви издърпа назад и после полека настрани, настрани да се доберете до по-спокойни води. И това е вариант, ама колко хора биха се сетили и биха запазили самообладание в такава ситуация“, чуди се Желев, който е шампион в академичното гребане от близкото минало. Съветва, че ако все още допираме с крака дъното, да не се опитваме да плуваме, а да се окопитим и да махаме с ръка, докато дойде помощта. 

Жега

Според неговата теория причина за невижданото поведение на морето може да се търси в поредицата от дни с необичайно високи температури без валежи. Колегата му Иван Ранчев е забелязал и друга поличба – идването на необичайно хладни фронтове от време на време. „Ето, преди 12-14 дни стана толкова студено в поста, че си облякох шушляка“, разказва пловдивчанинът. По думите му за щастие тази година в негова смяна човек не се е давил, но инциденти не липсвали дори в извънработно време, т.е. след 18 часа. Тогава спасителите си тръгват, а туристите като отвързани скачат в иначе кристалните води и плуват отвъд шамандурата.

Опасна зона

Бай Иван предупреждава, че теченията край живописните скали откъм Новия град са доста коварни. В други години там било по-спокойно, та затова сега туристите се лъжат и влизат по-смело. „Преди няколко седмици след 19 часа влязъл един човек, сторило му се плитко и решил да нагази още навътре. Да, ама го придърпва мъртвото течение и не може да излезе. Тогава звъняха на спасителите по домовете, че да дойде някой да помогне. Междувременно две момчета се хвърлят да помагат. В крайна сметка давещият се оцеля, но едното от тях си замина“, описва Ранчев показателен инцидент. В навечерието на празника на св. Марина мъж от Кнежа изплува привечер бездиханен и на другия плаж на Аполония - Хармани.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Спасители в Созопол пред „Телеграф“: Тайнствени ветрове давят в Черно море (СНИМКИ) - Общество - Телеграф

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!