Летящи политици над злочести хорица - България гори

Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

А че техника липсва е факт, макар в предишния кабинет са осигурени пари за над 300 пожарни автомобила

Вчера (бел.авт. – събота) българската православна църква почета паметта на Св. пророк Илия - покровител на светкавиците и гръмотевиците, носещ дъжд и влага, пазещ реколтата на стопаните от пожари. 

Именно в тези дни дъждът наистина ни е необходим. Гори половин България, на много места е обявено и бедствено положение. По данни от пожарната, към днешна дата близо 90 са активните пожари, като за гасене на горските и полските са ангажирани над 316 единици техника и над 900 огнеборци. 

Хиляди декари гора и зелени площи са вече изпепелени, редица хора загубиха домове, покъщнината и животните си, а в борбата с огъня вече има и две жертви – загинаха двама пожрникари от горското стопанство до село Голешово. Момче-доброволец пък е в болница, с много тежки изгаряния.

Политиците ни отново използваха трагедията

И по стар роден обичай, изведнъж всичките партии и политици се сетиха, че проблем има. Не просто проблем, а дългогодишен и сериозен. Нямало техника за гасене на пожари. Ами, няма, да, много сте прозорливи! Но техника няма от години, не от днес, а и всяко лято има подобни бедствия, не само това. Сега ли го разбрахте?

Делян Пеевски заяви, че ДПС ще поиска среща на парламента със служебните министри заради ситуацията, „да се купят хеликоптери, да се отпуснат средства за обезщетения". Звучи много хубаво, но пак да повторим – това не е проблем от днес или вчера, за да се сещат едва сега управляващите, че трябва да се действа. 

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов също изведнъж прозря, че е време „да осигурим нужната техника на българските пожарникари. И Гуцанов откри топлата вода, похвално!

ГЕРБ поискаха „да предприемем мерки, за да задължим Министерски съвет да осигури необходимите средства за компенсиране на пострадалите лица във връзка с пожарите в страната". Чудесно, но те управляваха доста години.
ПП-ДБ и Възраждане видяха отличен повод да поискат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради пожарите. Костадинов пък поиска оставката и на Димитър Главчев, и на цялото правителство. "Пожарите се локализираха за часове, не за седмици. Къде е армията в момента", попита той.

Кирил Петков не пропусна да си направи ПР, пускайки публикация във Фейсбук, че с Николай Денков са прелетели над едно от най-пострадалите села – Воден, но отивайки на място, възмутени, хората опитаха да го изгонят. 

По думите на служебния министър на отбрана Атанас Запрянов са необходими около 250 хил. лева, за да може в бърз порядък да бъдат оборудвани още два хеликоптера за гасене на пожари. Защо едва сега, е реторичен въпрос.

Защото нашите управници, без значение от позициите и окраската им, просто толкова си могат. До следващия път и до следващото бедствие.

Президентът Румен Радев също се включи, за да критикува решение на парламента, с което депутатите задължиха служебното правителство да планира купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари. Според него, това не били лади, а специална летателна техника. 

С оглед и на поредните избори, които предстоят, няма как да не окачествим поведението на „елита” ни, просто като трупане на дивиденти преди изборите или направо по-рано започнала предизборна кампания. На фона на злочестите хорица, останали без всичко свое, които видяхме през последните дни – крайно цинично и грозно.

Общо взето, всяко чудо за три дни. След този период всичките ни политици ще са забравили, че този проблем е дългогодишен, че решението отдавна чака, че правителствата се сменят, но само си прехвърлят топката. 

Приоритети, приоритети

Управниците ни все не успяват или съзнателно не отчитат реалните нужди. Купиха се доста скъпи автомобили за МВР, за които все още остава под въпрос как точно ще помогнат за пътната безопасност. Да не говорим за автомобилите на депутатите ни, които винаги – няма значение кой е управляващ, са били луксозни и не са пестени средства за тях. Редовно се и обновяват. А иначе всеки следващ вика – ние не сме като предишните, няма да крадем и да правим неразумни харчове, по-добри сме! 

А че техника липсва – факт. Но принципът не трябва да е само дайте да дадем, защото не е въпросът просто да се купят машини, които да стоят неизползваеми, задължително е и наличието на обучен екипаж. И най-големият проблем е, че отново говорим за нещо на парче, за измиване на ръцете, за половинчата работа. След като минат жегите, въпросът ще бъде забравен, и така – до следващото лято, когато ситуацията ще се повтори. Е, преди това ще преминем през поредната серия наводнения, по време на които ще се нагледаме и наслушаме на същите оправдания.

Всъщност по време на спешно свиканото заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси стана ясно, че в предишния кабинет са осигурени пари за закупуване на над 300 пожарни автомобила, но поради някакви обстоятелства, това не е направено все още.

А истината е, че пари винаги се намират, но все постфактум, все след трагедията, все късно. Така е винаги при различни бедствия и сериозни проблеми – дали ще говорим за пожари, наводнения или пътища, няма значение.

Другите проблеми

Стана ясно и че системата за известяване на населението при бедствия и аварии BG Alert не работи при липса на ток и няма покритие на мобилните оператори на терен. Тя не се е включила и при пожара в ямболското село Воден, като според очевидци, е имало само полицай, който е предупреждавал жителите, камбаната на селото също е започнала да бие. А в района на селото, включително и днес, по данни от пожарната, продължава да гори на два фронта - на изток и югозапад. 

Все по-сериозно се говори, че част от пожарите са умишлено предизвикани. Например на 18.07 е възникнал пожар в Резерват „Стенето“, Национален парк „Централен Балкан“, където пожарникарите, парковите служители и горските, отзовали се на сигнала, са установили, че ситуацията е усложнена от разхвърляни шипове по основния път към резервата, като вследствие колите на служителите от Национален парк „Централен Балкан“ са с нарязани гуми. 

Разбира се, появиха се и конспиративни теории. Според  някои, пожарите са предизвикани от поддръжници на соларните паркове и Зелената сделка, които по този начин разчистват терени. Други пък са убедени, че това е активно мероприятие от руска страна. 

Но според експертите, когато има известна причина за възникването на пожар, много често тя е свързана с човек, но не с някакво глобално съзаклятие, а с чиста безотговорност. Макар голяма част от пожарите да се водят с неизвестна причина, те също са свързани с дейността на хората – палене на стърнища, на тревни площи с цел чистене и прочее, както и многобройните случаи на палене на огън, без съобразяване с обстановката. Съвсем отделна графа са и напълно умишлените палежи. Най-редки са естествено възникналите пожари, като например по време на буря, когато светкавица подпалва дърво.

Не бива да пропускаме и по принцип тромавата процедура по отпускане на обезщетения на пострадалите, които и като суми са недостатъчни, а и често отнема дълги месеци, за да стигнат парите до хората. 

Министерството на финансите разработва Програма за компенсиране на пострадалите с няколко различни източници на финансиране, но докато на практика не се случи, всичко е в сферата на обещанията.

Дори и обещаните фургони, някои от които вече са във Воден, са временно решение, което да подслони хората. С какви пари, кога, как и дали ще успеят да възстановят изпепелените си къщи, никой не коментира, нито смее да прогнозира.

И в съчетание между престъпното безхаберие на гражданите, липсата на подходяща техника, неадекватните действия на държавата от години, както и отсъствието на ясно регламентирано законодателство, което да категоризира бързо не просто като умишлен палеж, а като тероризъм по чл. 108а или чл. 96, ал. 3 от Наказателния кодекс всички умишлени палежи, резултатите са налице – загинали хора, невъзвратимо изгорели горски масиви, погубени животни, изпепелено имущество.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Летящи политици над злочести хорица - България гори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!