С Камала Харис демократите биха се изправили срещу историята на САЩ

Ще бъде ли проблем нейната раса и пол? Абсолютно", каза ЛаТоша Браун

Джеф Мейсън и Бианка Флауърс, Ройтерс 

Демократическата партия ще поеме исторически риск, ако се обърне към вицепрезидента Камала Харис да стане неин кандидат за президент, залагайки, че чернокожа жена може да преодолее расизма, сексизма и собствените ѝ грешни стъпки като политик, за да победи републиканеца Доналд Тръмп. 

За повече от два века демокрация американските гласоподаватели са избрали само един чернокож президент и никога жена. Това кара дори някои чернокожи гласоподаватели да се чудят дали Харис може да пробие най-твърдия "таван" в политиката на САЩ. 

"Ще бъде ли проблем нейната раса и пол? Абсолютно", каза ЛаТоша Браун, политически стратег и съосновател на Black Voters Matter Fund. 

Харис ще се изправи пред други големи предизвикателства: ако бъде повишена до върха на бюлетината за 5 ноември, тя ще има едва три месеца, за да проведе кампания и да обедини партията и дарителите зад себе си. 

Въпреки това много демократи са развълнувани от нейните шансове. 

Около три дузини конгресмени от Демократическата партия изразиха опасения, че 81-годишният президент Джо Байдън ще загуби избори, които партията разглежда като битка за бъдещето на демокрацията в САЩ, защото му липсва умствена и физическа издръжливост да спечели и да служи още четири години. 

Мнозина се страхуват, че Тръмп и републиканците могат да превземат не само Белия дом, но и двете камари на Конгреса. 

Байдън обяви в неделя, че се оттегля, но ще изкара мандата си докрай. В петък той каза, че няма да се оттегли и ще поднови кампанията, след като се възстанови от COVID-19. Харис настоя за преизбирането му в събота на среща за събиране на средства. 

59-годишната Харис е с две десетилетия по-млада от Тръмп и е лидер в партията по темата за правото на аборт - въпрос, който резонира сред по-младите избиратели и прогресивната база на демократите. Поддръжниците твърдят, че тя ще мотивира тези гласоподаватели, ще консолидира подкрепата на чернокожите и ще донесе силни умения да води дебати срещу бившия президент.

С Камала Харис демократите биха се изправили срещу историята на САЩ

Нейната кандидатура би предложила контраст с Тръмп и неговия вицепрезидент, сенатор Дж. Д. Ванс, двама бели мъже в листата на Републиканската партия, каза Браун. "За мен те отразяват миналото на Америка. Тя отразява сегашното и бъдещето на Америка", каза Браун. 

Но въпреки че спечели похвали през последните няколко седмици за силната си защита на Байдън, някои демократи остават загрижени за нестабилните първи две години на поста на Харис, краткотрайната ѝ кампания за номинацията на Демократическата партия през 2020 г. и - може би най-вече - бремето на дълга история на расова и полова дискриминация в САЩ.

В хипотетичен директен двубой Харис и Тръмп бяха изравнени - с по 44% подкрепа - в допитване на Reuters/Ipsos от 15-16 юли, проведено веднага след опита за убийство на Тръмп.

Тръмп води пред Байдън с 43% на 41% в същото проучване, въпреки че разликата от 2 процентни пункта е в границата на грешка от 3 процентни пункта на анкетата.

Одобрението на Харис, макар и ниско, е с малко по-високо от това на Байдън. Според проучването на платформата Five Thirty Eight, 38.6 процента от американците одобряват Харис, докато 50.4 процента не я одобряват. Байдън има 38.5 процента одобрение и 56.2 процента неодобрение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: С Камала Харис демократите биха се изправили срещу историята на САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!