Официално! 81-годишният Байдън се оттегля, подкрепя Камала Харис за президент

След като колегите му демократи загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп

В публикация в „Екс“ Байдън каза, че ще остане в ролята си на президент и главнокомандващ до изтичането на мандата му през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията следващата седмица

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще прекрати кандидатурата си за преизбиране, като каза, че „това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната“. 

Байдън приключи кампанията си за преизбиране днес, след като колегите му демократи загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп, оставяйки президентската надпревара в неизследвана територия, предадоха Ройтерс и БТА. 

В публикация в „Екс“ Байдън каза, че ще остане в ролята си на президент и главнокомандващ до изтичането на мандата му през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията следващата седмица.

„За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. И макар че моето намерение беше да се стремя към преизбиране, вярвам, че е най-добре за моята партия и за страната да се откажа и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент за остатъка от моя мандат", написа Байдън.

Отказвайки се от кандидатурата си за преизбиране, той разчиства пътя вицепрезидентката Камала Харис да се кандидатира за държавен глава и да стане първата чернокожа жена, направила това в историята на страната.

81-годишният Байдън не я спомена, когато обяви решението си.

Решението му идва четири месеца преди американците да отидат до урните, преобръщайки надпреварата за Белия дом и следва седмици на интензивен натиск от страна на колегите демократи след колеблив дебат срещу републиканеца Доналд Тръмп в края на юни. 

В писмо, публикувано в профила му в социалните медии, той каза, че е било най-голямата чест в живота му да служи като президент. 

Президентът Байдън благодари на своя вицепрезидент Камала Харис, като каза, че тя е „изключителен партньор“. 

Това е първият път, когато президент на САЩ се отказва от преизбиране от десетилетия. Последният, който реши да не се кандидатира за втори пълен мандат в Белия дом е Линдън Джонсън през 1968 г. Изявлението на Байдън обаче идва месеци по-късно в кампанията в сравнение със съобщението на Джонсън.  

Това е и най-новото шокиращо развитие в силно натоварена политическа кампания, която включва и опита за убийство на Доналд Тръмп.

Но дори опитът за убийство и неговият бурен ефект върху надпреварата не можаха да спрат загубата на подкрепа, с която се сблъска Байдън сред демократите в Конгреса. 

Съобщението на Байдън следва вълна от публични и частни призиви на депутати от Демократическата партия и партийни служители да напусне надпреварата след шокиращо слабото му представяне миналия месец в телевизионния дебат срещу републиканския му съперник Доналд Тръмп.

Първоначалното изявление на Байдън не включваше подкрепа на вицепрезидентката Камала Харис, но няколко минути по-късно той изрази подкрепа за нея (като следващ кандидат за президентските избори на Демократическата партия).

59-годишната Харис ще стане първата чернокожа жена, чието име ще е на първо място в бюлетината (за президентските избори) на водеща партия в историята на САЩ, отбелязва Ройтерс. 

Какво следва? 

Националната конвенция на демократите, в Чикаго, е след по-малко от месец. След като спечели първичните избори за номинацията по-рано тази година, над 4000 делегати на партията щяха да са сигурни, че ще гласуват за него на конвенцията на 19-22 август. 

По правило обаче те не са длъжни да го подкрепят, а решението на президента, освен че разързва напълно ръцете им, значи, че изборът им ще трябва да е друг. Теоретично изборът може да се спре и на друг човек: например губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, на Мичиган Гретчен Уитмър, на Кентъки Анди Бешиър или дори сенаторът от Аризона Марк Кели. 

Макар думите на Байдън да не гарантират, че Харис ще е изборът на около 4200 делегати, според "Ню Йорк таймс" сред демократите вече се разпространява писмо за подкрепа на Харис. Сред известните демократи, вече застанали зад настоящия вицепрезидент, се наредиха Бил и Хилъри Клинтън. 

Тръмп вече нарече Харис по-лесен противник от Байдън.

Мотивите

В последните дни - и особено след покушението срещу Тръмп в Пенсилвания миналата седмица - ключови фигури сред демократите призоваваха за тази стъпка. Източници на Ен Би Си уверяваха още в четвъртък, че кампанията е към края си и въпросът е не дали, а кога. 

Източник на "Ройтерс", запознат със ситуацията, твърди, че към събота през нощта президентът още планирал да продължи с надпреварата, но заявил на екипа си в 13:45 източно време (т.е. 20:45 българск или под половин час преди тази публикация), че се оттегля. Така писмото на държавния глава сварило голяма част от екипа на Белия дом неподготвени. 

В последните дни Байдън се самоизолираше, след като даде положителна проба за коронавирус, на практика оставила го извън активната кампания от сряда насам. Това му дало възможност, според "Ройтерс", да се съсредоточи върху обсъжданията с екипа си и представители на демократите. 

Особено раздразнение показал той към бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която, според него, била зад кампанията за натиск за оттеглянето му. 

"Днес Америка има най-силната икономика в света", започва Байдън обяснението си в обръщение, публикувано в Х, изреждайки събития, които описва като постижения на мандата си: от здравеопазването до първия закон за контрол на оръжията от 30 години.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Официално! 81-годишният Байдън се оттегля, подкрепя Камала Харис за президент

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!