Честито, братя! Първият Ф – 16 за България вече е произведен в САЩ 5 години, след като е платен! Ще го подарим ли...

Би Нюз

Забавянето от две години е факт, но има светлина в тунела. Първият български самолет Ф – 16, който бе платен преди 5 години, вече е стъпил на колесниците си.
Първите изтребители F-16 ще пристигнат в България догодина. Това заяви пред Нова телевизия посланикът ни в САЩ Георги Панайотов. По думите му една от машините вече е произведена. Предстоят изпитанията им, а след това и обученията на пилотите.

„До март, април, може би лятото, есента. Те ще са готови по-рано, но като излязат от фабриката, ще започнат изпитанията с американски и български пилоти, за да бъдат проверени дали са надеждни, дали всички системи функционират и това отнема време. Няколко полета ще бъдат планирани“, заяви Панайотов.

България купи общо 16 изтребителя. Изпращането на машините у нас зависи и от подготовката на инфраструктурата тук.

Според последната информация от военното министерство пистата на авиобаза „Граф Игнатиево“ вече е ремонтирана. Съоръжението обаче още не е в готовност да приеме новите машини.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Честито, братя! Първият Ф - 16 за България вече е произведен в САЩ 5 години, след като е платен! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!