Борис Джонсън предложи Крим да си остане руски, за да има мир

Автор: "Дейли мейл", Glasove.com

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън предложи да се оттегли искането за връщане на границите от 1991 г. на Украйна. Той също така предлага да се предоставят права на рускоезичното население като „компенсация за Путин“. 

Джонсън направи тези предложения в своя статия за "Дейли Мейл", коментирайки разговорите си с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Джонсън пише, че Тръмп осъзнава, че разгромът на Украйна би бил огромно поражение за САЩ. А Путин, на свой ред, ще се превърне в заплаха за всички страни от бившия Съветски съюз. Успоредно с това ще има заплаха за Тайван от страна на Китай и за Израел от страна на „Хизбула“. И Щатите ще трябва да избират между това да се откажат от световното си лидерство или да започнат война

Ето още акценти от статията:

- Джонсън вярва, че Тръмп може да прекрати войната при условия, приемливи за Украйна и Запада. При тези условия това означава връщане на Украйна към границите от 24 февруари 2022 г. (т.е. отказ от исканията за граници от 1991 г.) и възможност за влизане на Украйна в ЕС и НАТО.

За тази цел той предлага да се увеличи военната помощ за Украйна, да се ускорят доставките и да се премахнат съществуващите ограничения за нападения на територията на Руската федерация със западни оръжия.

- В бъдеще, според него, една добре въоръжена украинска армия може да замени американския контингент в Европа, което ще позволи на Тръмп да спести пари, да върне американските войници у дома и да принуди Европа да инвестира повече в собствения си отбранителен капацитет.

- За компенсация на Путин, Джонсън предлага въвеждането на „специални мерки за защита на говорещите руски език“ в Украйна и глобално възстановяване на отношенията на САЩ с Русия, с възможност за връщане към времената, когато Русия е била „уважаван партньор“ на Г-8 и НАТО.

Припомняме, че през пролетта на 2022 г., на преговорите в Истанбул, Путин беше готов да изтегли армията до линията от 24 февруари (с изключение на ЛДНР - този въпрос трябваше да бъде обсъден на лична среща между Зеленски и Путин), но, както по-късно заяви шефът на преговорната група Давид Арахамия, Киев отхвърли тези условия под натиска на самия британския премиер Борис Джонсън.

Междувременно в хода на войната условията на Путин се промениха. Днес той иска цялата територия на ЛДНР, Запорожка и Херсонска област да бъдат предадени на РФ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Борис Джонсън предложи Крим да си остане руски, за да има мир | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!