Росен Петров разтърси държавата! Как турците ни сложиха в малкия си джоб (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Новини Стандарт

Къде е "Сердика експириънс", пита тв водещият и разказва за най-добрия музей в света

Росен Петров разтърси държавата с пост за културно-историческото наследство, грижата на властта за него и състоянието на музеите ни. Повод е „Ephesus Experience” в античния Ефес, който бе обявен за най-добрия музей в света. В него чрез дигитални технологии и добавена реалност античният свят оживява и туристът буквално влиза в него.

Къде е „Сердика експириънс”? Как туристът да се докосне до антична Сердика? Как да разбере, че това е бил един от най-важните градове в Римската империя – поставя най-болезнените въпроси Росен Петров.

Ето целият му пост във Фейсбук:

Кой музей беше обявен за най-добрия в света? Нарича се „Ephesus Experience” и се намира в античния Ефес или днешния Измир в Турция. Всъщност, това не е точно музей в класическия смисъл на думата като място за излагане на археологически находки, а е технологична инсталация, предлагаща зашеметяващи дигитални възстановки на античния свят.

Класацията, която го определя за „най-добър в света” също е специфична. Но аз ви разказвам за него не за да обсъдим дали това е точно музей или не е, а защото турците за пореден път ни слагат в „малкия си джоб” (а и не само нас). В последните десетилетия те направиха гигантски скок в културно-историческия туризъм и то опирайки се предимно на античното наследство по земите им. От прочутия храм на Артемида, който е бил един от „Седемте чудеса на света”, а днес е останало едно поле с една колона, но това не пречи турците да надграждат съществуващите класически и много добри археологически музеи с такива „дигитални чудеса”.

А какво да кажем за нас? Спомнете си за многобройните останки от Античността из земите ни, оставени на произвола на съдбата – Рациария, Улпия Ескус, Сердикийския амфитеатър, Лесичерския стълб. У нас не умеем да покажем и опазим реалните находки, камо ли да правим „дигитални музеи”. И ако до село Гиген, където е бил величавият Улпия Ескус трудно може да се направи музей или „технологична инсталация”, то къде са подобни места в София?

Къде е например „Сердика експириънс”? Въобще как туристът да се докосне до антична Сердика? Как да разбере, че това е бил един от най-важните градове в Римската империя? Като с мъка чете поизтритата табела (ако има такава) до някой прашен зид ли (ако той не е бутнат)?

Та у нас даже не направиха нищо дори със Сердикийския амфитеатър, който е бил за 25 000 души. И после се чудим защо в Турция туристите са много повече от тези у нас. Не е само заради перфектния „ол инклузив”. Може изразът да е преувеличен, но по света от „нищо правят нещо, а у нас – от нещо правим нищо”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Росен Петров разтърси държавата! Как турците ни сложиха в малкия си джоб (УНИКАЛНИ СНИМКИ) - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!