Масово измиране на рибата в язовир Пясъчник

кадър БНТ, Petel.bg

Масово измиране на рибата в язовир Пясъчник край Пловдив. Според риболовци и еколози причината е ниското ниво на водата в язовира, което продължава да пада. Това може да превърне водоема в екологична бомба, защото рибата прогресивно измира и се превръща в източник на зараза, предава БНТ. 

От пълния обем на язовир Пясъчник водата вече е по-малко от 10 процента. Останалите 14 млн. кубически метра се загряват толкова бързо в горещините, че вече са смъртоносна среда за най-чувствителните видове.

Заради липсата на кислород и ниското водно ниво, дори големи екземпляри бяла риба вече измират и са на брега. С всеки изминал ден броят им се увеличава, а нивото на водата пада. Георги Георгиев, който от 10 години е ангажиран с опазването на язовира и рибите в него, очаква масовото унищожение да се случи изведнъж.

"Екологичната катастрофа ще е голяма. На места са се взели в ръце, събират умрелите риби и ги заравят с идеята да не им миришат покрай биваците и да не се разнасят зарази", коментира Георги Георгиев – председател на риболовно сдружение за БНТ. 

На брега на язовир "Пясъчник" вече се появяват и импровизирани места, където са загробени десетки риби. Язовирът има стопанско значение и от него по разписан график всяка секунда изтичат 1200 литра вода, които отиват за напояване на земеделски площи по сключени договори.

От Басейнова дирекция-Пловдив съобщиха още, че с по-ниски нива са и язовирите Жребчево, Копринка и Домлян. С достатъчни количества обаче разполагат Батак и Белмекен, които при необходимост могат да компенсират липсата и да помогнат за балансирането на нуждите от ценния за всички воден ресурс.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Масово измиране на рибата в язовир Пясъчник

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!