Кой се опитва да скрие истината за предателите на Васил Левски?

Скандалът с кмета на Карлово се разраства. Иван Тренев и адвокат Ламбова заговориха за административен капан. Ще му се наложи да докаже в съда, че няма право да показва архива

Автор: Михаил ДИМИТРОВ, flagman.bg

Създаден е Инициативен комитет с цел архива на Васил Шанов да бъде достъпен за българите

Истината, че не родолюбивият революционер поп Кръстю Никифоров предаде Васил Левски, може да излезе наяве, ако българите получат достъп до ръкописа на Васил Шанов. В него се съдържа важна информация за истинските предатели на Апостола на свободата. Достъпът до него обаче е ограничен. Поради това вчера бе създаден Инициативен комитет и е инициирана подписка. Оказва се обаче, че кметът на Карлово Емил Кабаиванов не можел да го покаже, защото дарителят на ценният документ бил поставил условие да не се предоставя на никого.

„България притежава най-големият фонд на османски документи, но не знаем къде е. Този архив е спасен благодарение на д-р Петър Димков, а Васил Шанов е работил в него и е открил изключителна информация за предателството на Апостола на свободата“, поясни писателят Иван Тренев, който вчера организира протест пред сградата на община Карлово.

Гавра с Васил Левски! Историци искат да фалшифицират историята

Той призова всички родолюбци, които желаят хората да имат достъп до архива на Васил Шанов за залавянето на Васил Левски, който вече пет години кметът укрива, да се подпишат. 

Дори и да не иска, ще му се наложи да разреши достъп до архива, закани се писателят.

„Редица нарушения са направени. Кметът нагло отрича, че архивът не е бил заведен. В четвъртък обаче обясни, че е създал комисия, която да поясни дали ръкописът има историческо значение, което може да направят само Министерството на културата и Държавна агенция „Архиви“, коментира той.

Скандал с архива за предателите на Левски! Патриоти ще протестират на рождения ден на Апостола

В следващите месеци в цяла България ще се събрат подписи за достъпност до архива, дарен на Община Карлово. В него има оригинални снимки на Васил Левски и на поп Кръстьо. В музей „Васил Левски“ няма дори и една оригинална снимка на Апостола, разкри Тренев. 

Адвокат Ламбова пък каза, че преди да започнат да съдят кмета в Административен съд – Пловдив заради мълчаливия му отказ да даде архива, той направил няколко административни трикове. „Не се знаеше къде е нашето заявления. После се оказа, че било в пиара, а от своя страна той изобщо не знаеше, че е в него. Има законови способи, с които все пак го намерихме“, добави тя. 

Писател получава анонимни заплахи заради архива на Васил Шанов и предателите на Левски

„Попитахме кмета дали има поставени условия от дарителя Румен Манов, ни отговори с „не“. Всъщност ние му направихме административен капан със зададения въпрос. След като изтъкна, че няма никакви условия, си позволихме да поискаме архива, но едва тогава той каза, че дарителят бил обявил искане дарението да не се предоставя на други, че едва ли не може да си позволи да се държи като колекционер, но не знае, че законът не позволява такова поведение“, заяви юристката. 

„Той не е колекционер и не може да предава смисъл на лична колекция на едно дарение, което е обществено. Няма и право да назначава комисия, която да оценява архива, тъй като това е работа на Министерството на културата и той няма никакви правомощия да си създава някакви работни групички и комисии на местно ниво, тъй като няма такива експерти. Как да бъдат направени оценки на ахрива, като няма архивна единица този документ?“, попита тя. 

Според нея това, че в момента Емил Кабаиванов се опитва да внуши, че имало условие да не се показва на обществеността документа, означава, че той прикрива някакво свое нарушение. 

„Ако наистина съществува пречка архивът да бъде показан, то кметът трябва да представи документ със задна дата и да докаже, че това е така. Предполагам, че няма да може“, каза още адвокатката. 

Иван Тренев пък коментира, че никой няма право да крие истината за предателите на Апостола. 

„Когато говорим за Васил Левски, който е национална светиня, кои са тези хора, като кмета и дарителя, които да казват дали истината за предателите на Апостола трябва да излезе, или не? Дори и да става въпрос за частна колекцията, има закон за национализацията и за културното наследство. Това е един от ръкописите, които няма право да бъдат в частни колекции“, подчерта той след което разкри, че когато на акцион попаднал в ръцете му видял, че на него пипе „Национална библиотека“. Бил е там, но изведнъж изчезва и се появява в частна колекция, уточнява той. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кой се опитва да скрие истината за предателите на Васил Левски?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!