Мистерията на мъртъвците от прохода Дятлов

Retro.bg

Деветима туристи загиват при загадъчни обстоятелства в Северен Урал през 1959 г.

В една мразовита сибирска зима в средата на миналия век, сред заснежените гори на Северен Урал, се разиграва един от най-зловещите и мистериозни инциденти в историята на планинарството. Загадъчният случай и до днес продължава да привлича интереса на любителите на мистериите, които всячески се опитват да открият отговора на събитията, разиграли се в „Планината на мъртвите“.

В мразовитите зимни нощи на февруари 1959 г. деветима млади, но опитни туристи загиват при мистериозни обстоятелства по време на преход през Уралските планини. Водач на групата е 23-годишният Игор Алексеевич Дятлов. Те трябвало да достигнат връх Отортен в планината Северен Урал на Съветска Русия, преодолявайки екстремни условия. Никой от тях обаче не подозира, че това пътуване ще се превърне в една от най-загадъчните и ужасяващи трагедии.

След като групата не се завръща, започва мащабно издирване. Когато спасителните екипи най-накрая намират лагера им, гледката е като сцена от кошмар. Палатката им е разрязана отвътре, оставяйки личните им вещи и оборудване непокътнати. Първите две тела са открити в непосредствена близост до лагерния огън, облечени само частично, сякаш избягали в паника от нещо неописуемо. Останалите тела са разпръснати на различни разстояния от лагера, някои покрити със снежни преспи, други скрити в гората.

Следователите от самото начало обръщат внимание на множеството необясними факти. Първо не е било ясно защо туристите внезапно са напуснали палатката. При това полуголи, даже без обувки, при температури от минус 25 градуса и много силен вятър. Неясно остава и защо палатката е била разпорена отвътре. И защо, съдейки по следите, младежите са тръгнали организирано надолу по склона.

Още по-необясними са тежките вътрешни наранявания, които са установени при аутопсията на някои от жертвите – счупени ребра и черепи, наподобяващи удари от огромна сила, но без видими външни наранявания. Някои от тях дори имат следи от радиация по дрехите си, което допълнително заплита мистерията. Имало е и съобщения за странни светлини в небето над планината по време на трагедията, което подхранва теориите за извънземна намеса.

През годините множество хипотези се опитват да обяснят случилото се: от лавина и военни експерименти до атака от местни племена и природни феномени. Някои дори предполагат психологически разстройства или паническа атака сред групата, което е довело до трагичните им действия. Въпреки това никоя от тези теории не успява да даде убедителен отговор на всички въпроси. През 2019 г. руските власти отново отварят случая, но и последвалите разследвания не успяват да хвърлят нова светлина върху мистерията.

И до днес походът на Дятлов остава една от най-загадъчните истории. Трагедията на тези девет млади хора продължава да предизвиква въображението и да подхранва нови теории и изследвания. Мистерията около тяхната смърт вероятно ще остане неразгадана завинаги, напомняйки ни за мощта и непредсказуемостта на природата и за крехкостта на човешкия живот пред нея.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мистерията на мъртъвците от прохода Дятлов - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!