Сладоледът бъка от бактерии, купувайте опакован

Lupa BG

Ешерихия коли предизвиква гадене, температура и проблеми с дишането, предупреждават медиците

Сладолед според зодията

Сладоледът може да е доказано удоволствие за сетивата в тежките жеги, но за съжаление може да крие сериозни рискове за здравето. Това важи най-вече за насипната ледена сладост, в която често се откриват различни бактерии, и нй-вече опасната ешерихия коли.

Това показват проверките на експерти в различни места в столицата и други градове. Затова направете си сметка дали да се спрете до сергията, където сипват сладоледа с лъжица или да изберете далеч по-безопасния пакетиран.

Напоследък, на повечето серигии се предлага уж висококачествен сладолед с най-различни вкусове, а ледените купчини, украсени с черешки и натрошени ядки, съблазняват окото с цветове и добавки. Под въпрос обаче е дали консумацията му е полезна.  

При проверките, сладоледът се тества с тампони за проби и накрая престоява в разтвор 2 дни, за да се установява дали е замърсен с бактерии. Специалистите успокояват, че не всяка бактерия носи рискове. Наличието на ешерихия коли обаче буди безспокойство. Средно от 11 проби, в половината се открива тъкмо този вид бактерия.

Естествено, че причината за замърсяването на сладоледа е предимно слабата хигиена на персонала на места. Особено там, където се сипва с една лъжица, която продавачът мие в буркан с вода, положението е ясно. Да не говорим, че лъжичките често са поставени в чаша, често не са пакетирани и всеки клиент бърка с мръсни ръце, за да си вземе. Затова и изискването е всяка бъркалка и лъжичка да бъде отделно опакована.

Самите продавачи рядко ползват ръкавици и това влошава още повече нещата. Ако пък ползват ръкавици, рядко ги сменят, което обезсмисля ползването на този аксесоар.

Най-редовната картинка са търговци, които сипват с черпака топка сладолед карамел например, а после със същата лъжица се бърка в друг съд, в който има сладолед с ягодов или ванилов вкус.

Разбира се, че би трябвало да е задължително всеки контейнер с леденото удоволствие да има различна лъжица, и това е най-елементарното изискване.

Фунийките и купичките, в които се сипва сладоледа пък би трябвало да се съхраняват на закрито, но това много рядко се спазва. Обикновено вафличките са набодени на открито и събират и прах и мръсотия.

Естествено, че най-рискови са сладоледите, купени от места, където не ползват отделни лъжици. На първо място – това са количките из паркове и улици, от които много хора купуват. Тъкмо на тези места обаче дори няма течаща вода, камо ли възможност за дезинфекция.

Това налага наистина да се ползват различни лъжици за всеки сладолед, както и ползването на ръкавици и дезинфектант при продажбите на открито.

Причината на пазара да се продава замърсен с бактерии сладолед е нелоялната конкуренция, според Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и производител на сладолед. Той обясни, че не всеки инвестира достатъчно, за да осигури безопасността на един от най-купуваните продукти през лятото.

Това е нелоялна конкуренция или спестени пари от производителя. Това води до замърсяване с бактерии. Там, където е открито наличие на ешерихия коли, очевидно има проблем в един от процесите, посочи Алибегов.

Експертът се гневи, че въпреки немарливостта, цената е сходна при този, спазил всички изисквания, и при този, който нехае.

Въпросната бактерия може да предизвиква сериозен стомашен дискомфорт. Така, ако има болки и диария след консумацията на сладолед, най-вероятно сместта е била замърсена.

Бактерията е много устойчива във външна среда, като може да живее над 100 дни. Ешерихия коли може да доведе до дехидратация и токсикоза. При консумация на замърсен сладолед, не е изключено да се вдигне висока температура. В най-тежките случаи може да се стигне до проблеми с дихателната система. Това налага да се търси помощ в болница и дълго лечение с антибиотици.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сладоледът бъка от бактерии, купувайте опакован - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!