Корекция:

Корекция от Factcheck.bg: Не е вярно, че България изнася 1300 MW ток за Украйна и това е причината за скок в цените

Автор: ВАСИЛЕНА ДОТКОВА, Factcheck.bg, 26.07.2024

  • Твърдението, че електроенергията в България поскъпва заради износ на големи количества ток за Украйна, е невярно;

  • България няма директна инфраструктурна връзка, по която може да изнася ток за Украйна. Цитираните в публикациите числа се отнасят за потоците от България към Румъния;

  • Румъния използва по-голямата част от тази електроенергия за собствени нужди и внася допълнителни количества от съседните държави, включително от Украйна.

  • Електроенергия от Румъния се изнася за Молдова, а тази страна има износ към Украйна, но количествата са няколко пъти по-малки от цитираните в публикациите.

През последните дни в социалните мрежи и някои информационни сайтове се разпространява твърдението, че България изнася 1300 MW електроенергия за Украйна и че това води до недостиг на ток и повишаване на цената му у нас.

Заглавия с такова съдържание се появяват на 20 юли 2024 г. в сайтовете „Обективно“, „Гласове“, „Силна България“, „Лентата“, „Свободно слово“, „Бултаймс Инфо“, „Справедива нюз“ и други.

1 of 5
 

Публикациите се позовават на коментар на енергийните експерти Иван Хиновски и Явор Куюмджиев в предаването „Говори сега“, излъчено на 20 юли по БНТ.

На въпрос от водещата доколко кризата в Украйна влияе върху високите цени на тока в България, Куюмджиев отговаря: „Тя влияе върху износа. И тя влияе върху цените, защото 3000 мегавата внася Украйна, след като руснаците разрушиха половината от генериращите мощности и голяма част от тази енергия идва от България.“ Иван Хиновски допълва: „1300 мегавата ни е износът на нас – постоянен, банд износ, постоянен.“ По-късно в предаването водещата задава уточняващ въпрос, дали действително България успява да изнася ток директно за Украйна, на който Хиновски отговаря: „През Румъния работи. Ние изнасяме 1300 мегавата за Румъния.“ Той уточнява, че няма пряка връзка, по която България би могла да изнася директно за Украйна.

Цялата публикация: https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-balgariya-iznasya-1300-mw-tok-za-ukrajna-i-tova-e-prichinata-za-skok-v-cenite/

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Не е вярно, че България изнася 1300 MW ток за Украйна и това е причината за скок в цените - Factcheck.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!