Пожарникарят Борисов за връзката между човешката глупост и огъня

INTRIGI.BG

И 300 хеликоптера да оборудваме за борба с пожарите, няма да има смисъл, ако няма превенция срещу човешката глупост.

Това заяви в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Като бивш пожарникар, запознат с тънкостите на професията, той призова знайни и незнайни политици да не си позволяват да критикуват огнеборците. Вместо това той ги поздрави по случай професионалния им празник – Илинден и ги похвали за добрата работа.

Борисов очерта и фундаменталния проблем при огнените бедствия – човешката глупост.

Няма държава, която да може да се справи с човешката глупост. По време на нашето управление подменихме основно техниката в противопожарната охрана. Най-добрите машини, които в Европа вървят, вървят и в България.

Но как можеш да ограничиш човешката глупост? Трябва ли Киро Тракториста или Пешо, който има всичките забрани, пуснати към момента, да бранува, да реже и да предизвика пожари, които да унищожат за милиони? И след това ние да се караме с какво държавата да компенсира. Но това всичко е от нашето данъци“, каза бившият премиер при посещение в Пловдив.

Той попита къде е превенцията. И настоя всеки, който си хвърля фаса от колата, предзивиквайки пожар, да получава поне условна присъда.

Вътрешният министър не е виновен за пожарите, разбра си още от думите на лидера на ГЕРБ. Според него най-лесно е да се говори политически за този проблем.

Какво общо има министърът с пожарната?! Казвам го като човек отпреди 30-40 години, вършил тая дейност. Къде е министърът горе, къде сме ние долу? Там трябва мъжество и техника, те го правят“, коментира той.

Така Борисов индиректно защити шефа на МВР Калин Стоянов. За неговата оставка настояват от няколко дни ПП-ДБ. Основният им мотив е лошата координация в работата на МВР при потушаване на пожарите в района на Ямбол. Жертви нямаше, но пък изгоряха десетки къщи, а жителите на село Воден се евакуираха панически след като никой не ги предупреди за приближаващата опасност.

Ден по-рано Стоянов даде да се разбере, че няма намерение да се разделя с поста. Той коментира, че ако докара някой от тези, които му искат оставката на терен, “ще избягат с двеста”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пожарникарят Борисов за връзката между човешката глупост и огъня - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!