По нашенски: Нарязаха гумите на колите на "Национален парк Балкан" по време на пожара

Lupa BG

Теренът е труднодостъпен, гората е обхваната от пламъци

Колите на служителите от "Национален парк Балкан" са с нарязани гуми, в момента, в който бушува пожар, съобщи екоминистър Петър Димитров, който е на терен.

В момента за пренасяне на вода се използват коне и джипове. Теренът е трудно достъпен, а ситуацията е
допълнително усложнена от разхвърляни шипове по основния път към резервата.

Сигнал за пожара е подаден на 18 юли в 14:30 ч. Подалият сигнала животновъд, заедно с негов колега и парковият охранител, в чийто участък е пожара, са били на мястото – източно от връх Сиврия, местността Червените скали, в рамките на половин час.

Предприели са незабавни дейности по спиране разпространението на огъня с наличните средства. Служители от Парковата дирекция и пожарникари с необходимата техника са се отправили незабавно към 
засегнатото място, което е трудно достъпно.

Въпреки опитите за ограничаване на пожара по периферията, гората по протежението на реките Кастрак дере и Джуфар дере (основно западните склонове) бързо е обхваната от пламъци. Процесът е подпомогнат от бурния вятър в района. Засегнати са вековни букови и смесени гори от воден габър, бук, обикновен габър, зимен дъб.

Овладяно е разпространението на огъня в западна и източна посока. Най-сериозно остава положението на южния фронт, който попада изцяло в горски масиви.
Към настоящия момент засегнатата площ е около 1000 дка предимно гори.

Пожарът е приземен с висока интензивност и фронт от над 4 км. Височината на пламъците достига 4 м, поради дебелия слой суха горска постилка.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: По нашенски: Нарязаха гумите на колите на "Национален парк Балкан" по време на пожара - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!