Радев oтиде в най-пострадалия район от пожарите, Петков и Денков прелетяха отгоре

Снимки в колаж: БТА и Фб на Кирил Петков, Днес.dir.bg

Президентът каза, че на дневен ред е справянето с природните бедствия, а "с политическите бедствия ще се справим по-късно". Бившите премиери предложиха авиационен мониторинг, който да помага и срещу мигрантите

Президентът Румен Радев отиде в община Болярово, за да се запознае на място с най-постардалия от пожарите район. Обявената вчера визита на държавния глава съвпадна с изненадващото решение на бившите премиери от "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Николай Денков да прелетят с малък самолет над Воден. Селото попада в община Болярово и получи най-тежък удар от бедствието, резултатите от което можете да видите в репортажа на специалния пратеник на Dir.bg Стоян Гогов.

"Изключително важно е да се продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони", каза президентът Радев при пристигането си в община Болярово. Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Държавният глава отправи критики към политиците, че не трябва да се делят хората, когато се доставят фургони на точно определени лица, а другите се пренебрегват, защото това създава напрежение между тях. Той е предложил на МВР да бъдат използвани част от фургоните в бежанските центрове. Румен Радев отказа да коментира политически въпроси, като заяви, че е дошъл да се види с хората, а не да коментира предизборни кампании. "На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите бедствия ще се справим по-късно", заяви президентът.


Снимка: Велина Василева, БТА

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието той заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората.

"Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави държавният глава.

Снимка: Велина Василева, БТА

Според Румен Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

Снимка: Велина Василева, БТА

По същото време Кирил Петков обяви във Фейсбук, че заедно с Николай Денков тази сутрин са били в небето над община Болярово. Двамата заявиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане на пожари.

Снимка: Фб на Кирил Петков

"С минимален разход за държавата можем да имаме пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август, и този тип трагедии с изгорелите къщи да се предотвратят", написа Кирил Петков.

Тези самолети биха могли да се използват и за засичане на мигранти, допълни съпредседателят на ПП.

Снимка: Фб на Кирил Петков

"Прелетяхме над големия язовир до с. Воден, от който, ако имахме самолети оборудвани за гасене на пожари, можеха да загребват по шест тона вода директно от язовира. Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар", допълва Кирил Петков.

Снимка: Фб на Кирил Петков

"Трябват превантивни мерки, които работят, а не само да се тича след трагедиите. Всички трябва да сме заедно в тези моменти и да мислим за работещи мерки такива трагедии да останат в миналото", допълва Петков.

Снимка: Фб на Кирил Петков

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев oтиде в най-пострадалия район от пожарите, Петков и Денков прелетяха отгоре | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!