Радев директно заплаши Пеевски, че новият служебен кабинет ще се захване с него като “политическо бедствие”!

Би Нюз

Тази сутрин в Болярово се появи президентът Румен Радев. Освен темите с пожара, в неговите думи се чу явна заплаха за бъдещето на депутата Делян Пеевски, който разбуни пак държавата.

Там има срещи с представители на местните власти. Пред него кметът на община Болярово Христо Христов съобщи, че положението е много сериозно и за пръв път местните власти се сблъскват с подобен голям пожар. В такива случаи е важно да има добра комуникация между институциите със съдействието на мобилните оператори, добави Христов.

„Най-вече искам да благодаря на пожарникари, доброволци, на местната власт, че не се допусна загуба на човешки живот. Важно сега е да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища и държавата да покаже, че може да е напълно мобилизирана“, каза Радев.

Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали има пропуски в работата по потушаване на пожарите, нито и дали има политизиране на бедствието. Коментира обаче вчерашното дарението на ДПС-Пеевски на два фургона:

„Призивът ми е да не се делят хората. Защото като са за определени лица, възниква напрежение. Обсъдихме как и откъде да се намерят фургони, така че всички да могат да бъдат настанени. Бежанските центрове в Любимец и Хасково в момента не са пълни и имат свободни фургони. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда“.

Регионът на Болярово е типичен пример как като се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да се потушават бедствия, въпросът е времето, за което може да се постигне“.

Кметът на Болярово обясни, че ситуацията в общината е изключително тежка, както и че е имало пропуски в синхронизацията между институциите за справяне с кризата. Призова пожарите да не се политизират:

„Започнаха такива наченки в село Воден с доставяне на определени фургони за определени лица. (визира Пеевски) Помолих доставчиците – нека когато решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване, тогава да бъдат доставени и да бъдат монтирани. В момента има нужда от спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени временно и които трябва да бъдат устроени“.
Обсъдено е откъде да се доставят фургони, като президентът е предложил те да дойдат от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които в момента са празни.

„Те са оборудвани с фургони, които са абсолютно пригодени за първоначално настаняване. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда“.

Снощи единият председател на ДПС Делян Пеевски и подкрепящите го неколцина депутати обявиха, че са дарили два жилищни контейнера за пострадали от пожарите във Воден. Мобилните къщи, предназначени „за самотен възрастен мъж и самотна баба“ били напълно оборудвани и се очакваше само да им се достави бяла техника и други стоки от първа необходимост.

Ето и коментара на Радев директно на въпрос за Пеевдски, който го критикува, че не ходи по пожарите:

На дневен ред е справянето с природните бедствия – с политическите ще се справим на по-късен етап – така президентът коментира политическата обстановка в страната. Вероятно визираше очакваната новина, че Конституционният съд ще върне служебното правителство в ръцете му, а следващият министър на МВР, вероятно старият Иван Демерджиев или друг юрист ще се захване по-сериозно с бакиите и корупцията в държавата.

Оказа да говори за третия мандат преди изчерпването на втория.

„Искам да отправя един апел към хората, които вземат важните решения: има си ясно разписани закони. Законът за защита при бедствия и в сила и там е ясно разписано какви са елементите на единната спасителна система. Нека всички да си изпълняват задълженията по закон, да се чува разумният глас на експертизата“.

На призива за свикване на КСНС Радев отговори: „Искам да питам колко съвета още трябва да направим за Българската армия и да се чуят най-после становищата вътре? Аз винаги съм призовавал на първо място за грижа за хората в армията“.

Източници: БНТ, Сега

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев директно заплаши Пеевски, че новият служебен кабинет ще се захване с него като “политическо бедствие”! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!