Бизнес кръговете на Ахмед Доган

Филтър

„През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са станали такива с мое съдействие или с най-много моя усмивка.“ Думите са на Ахмед Доган. Датата е 26 юни 2005 година. Тогава лидерът на ДПС гостува в „Шоуто на Слави“, излъчвано в праймтайма на Би Ти Ви.

Тогава настоящият лидер на „Има такъв народ“ кани председателите на водещите партии в предаването си в навечерието на парламентарните избори. След тях се сформира Тройната коалиция с третия мандат на ДПС. Доган и Слави се познават отдавна. Дълги години Трифонов е приятел с Илия Павлов и забавлява гостите по банкетите на „Мултигруп“ с евтини смешки. А на тези банкети на особен пиедестал е Ахмед Доган. Още тогава Сокола не крие, че търгува с влияние в полза на определени бизнес структури, които финансират него и партията му.

В „Шоуто на Слави“ Доган прави и друго емблематично признание, което става нарицателно за политиката у нас и най-вече за него. „В цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми…

Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер,

значи нямате реална представа за възможностите на един политик“, заявява в пряк текст Доган.

4 години по-късно на предизборно събитие в село Кочан Сокола е още по-категоричен с думите: „Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце! Това искам да разберете. Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата“.
Този открит политически цинизъм остава добре обслужван във времето от различни медии. Обяснението е едно-единствено, че видите ли, Доган бил гарантът за етническия мир в България. При положение че от век и половина турци и българи живеят мирно и в разбирателство. Оставяйки в далечното минало следите и горчилките от едно близо петвековно робство.

И така – кои са бизнес кръговете около Ахмед Доган, на които той раздава порциите през годините?

Босът на „Минстрой“ Николай Вълканов, царят на боклука Румен Гайтански-Вълка и банкерът Фуат Гювен. Това са хората от големия бизнес, с които Доган има преки финансови интереси и лични контакти. Това обаче е върхът на айсберга, показва проверка на „Филтър“.

В последните 30 години лидерът на ДПС е свързан с възхода на десетки силови босове, които после стават добре облечени бизнесмени. Често се подценяват и местните босове в общините на ДПС, които контролират цялата икономика в регионите – от магазините, през бързите кредити до изпълнението на проекти с държавно и европейско финансиране. Всички те дължат кариерата си на Доган и го доказаха през последната седмица с лоялността си към него във войната за ДПС.
Още през 1994 г. Доган публично обявява, че е милионер в зелено. Това няма как да е станало легално, защото тогава той е само лидер на партията, която подкрепя правителството на Любен Беров заедно с БСП. Преди това кабинетът на Филип Димитров е свален с гласовете на ДПС.

Въпреки признанието на Доган през 1994 година обаче никой не го разследва,

както и в годините след това. Точно тогава обаче започва възходът на бизнес империята около Доган. А „Мултигруп“ е основната част в нея. Групировката набира сила с помощта на Доган и става най-мощната в страната. Президентът на „Мултигруп“ Илия Павлов е убит на 8 март 2003 година пред офиса си в София. На погребението идват много хора. Сред най-опечалените там са Ахмед Доган и Слави Трифонов. След убийството на боса обаче групировката се преструктурира. Най-голям дял наследява бизнесменът Николай Вълканов, който и до днес ръководи „Минстрой Холдинг“. След края на ерата „Илия Павлов“ Доган остава близък именно с Вълканов. За разлика от застреляния, наследникът му е професор и уважаван член на обществото. Дали с помощна на ДПС или не, но под негов контрол остана добивната промишленост от портфолиото на „Мултигруп“, което се конкурира по печалби с канадските златокопачи от „Дънди“.

Доган и Вълканов никога не са крили приятелските си и бизнес отношения. През 2008 година Доган като физическо лице получава 1 милион долара от свързана с „Минстрой“ фирма по договор за консултантски услуги. Това е прословутият хонорар на лидера на ДПС, който разбуни духовете през 2010 година. Тогава стана ясно, че се интересува от хидроинженерство. Като ескперт в тази област изпълнителите на каскадите от „Минстрой“ са му платили парите законно. Още тогава

остава съмнението, че парите всъщност са подкуп за лобиране във властта.

Последва правен крах – проверката на прокуратурата нищо не доказа, а съдът го оневини за конфликт на интереси. „Минстрой“ на Николай Вълканов има резиденция съвсем близо до летните сараи на Доган на нос Росенец. Двамата често са засичани в една компания, а публична тайна е, че яхтите на Сокола всъщност са собственост на „Минстрой“. Какви са отношенията между двамата днес, остава загадка. За последно през 2019 година Вълканов публично говори за възхищението си от Доган, както и за идеите му за енергетиката в България.

Друг голям бизнесмен в обръчите на Доган е Фуат Гювен. Година след убийството на Илия Павлов негова фирма купи бургаския завод „Елкабел“, приватизиран от „Мултигруп“ през 90-те.

Фуат Гювен е роден в Момчилград по времето на комунизма, после заминава за Турция, а при демокрацията развива мащабен бизнес в България. Освен личен приятел на Доган той е и банкер. Собственик е на „Демирбанк“, която се преименува на „Търговска банка Д“. Случайно или не, първородният син на Ахмед Доган е Демир. От много години парите на ДПС минават официално през същата банка. През есента на миналата година шефът на клона в Кърджали Ерол Мюмюн стана кмет на града. Тогава Доган ръководеше оперативно ДПС след оттеглянето на Мустафа Карадайъ. След като Ахмед Доган купи ТЕЦ „Варна“,

банката на Фуат Гювен отпусна кредит от 22 милиона лева на новата придобивка

на Сокола, който бързо е изплатен. Парите са използвани за погасяване на друг кредит. Освен това топлоцентралата на Сокола е придобила и терени около сараите му в „Бояна“ и на морето от фирми на Гювен. Освен общи бизнес интереси двамата са свързани и с Държавна сигурност. Фуат Гювен е разкрит през 2013 г. като агент „Ахил“, но с българските си имена – Фуат Хюсниев Османов.
Самият Доган е бил агент на три управления на ДС в продължение на повече от 10 години.

ВЪЛКА ОСТАВА В КОШАРАТА НА ДПС

Царят на боклука, който наследи Георги Илиев, е със свободен достъп до сараите

За никого в ДПС не е тайна, че бизнесменът Румен Гайтански-Вълка е един от най-близките приятели на Ахмед Доган и винаги има свободен достъп до сараите му. В началото на века Вълка беше една от „светлите“ фигури в силовата групировка ВИС-2. Връзките му с убития през август 2005 година Георги Илиев обясняват откъде има капитал за бизнеса си.

След смъртта на Главния Вълка наследи къпалнята „Мария Луиза“, която още не работи, а за мястото има проект за мегасграда. Дълги години фирми на Гайтански извозваха битовите отпадъци на София, а след това навлязоха и в други градове. Постепенно Вълка влезе и в други бизнеси, а силната му връзка с държавните институции дойде покрай приятелството му със Сокола. Негова фирма е и най-големият получател на кредити от Българската банка за развитие – 140 милиона лева, които не обслужва и за парите се води спор. Преди два месеца името му отново нашумя покрай събарянето на незаконния му сарай до яз. „Искър“.

Румен Гайтански и Ахмед Доган стават официално съдружници през октомври 2017 година в компанията „Уотър Витал“. Предметът на дейност е широк, но включва изграждане на ВЕЦ-ове и бутилиране на минерална вода. Фирмата така и става работеща, но оттам е и официалната връзка между двамата задкулисни играчи.

САРАИТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЦ „ВАРНА“

В летния сарай в Росенец Сокола прекарва топлите месеци. Тук преди две седмици той събра и част от актива на ДПС, за да обсъдят проблемите в партията

След напускането на оперативната политика Ахмед Доган стана собственик на бизнес за стотици милиони, който не е за подценяване. През 2018 година Доган стана съдружник в „Сигда“ ООД с двете деца на Данаил Папазов – тогавашния транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски. А после фирмата купи от ЧЕЗ огромния и стратегически за икономиката и националната ни сигурност ТЕЦ „Варна“, заедно с пристанището във Варненския залив. Сделката е финансирана с кредит от банка, рефинансиран по-късно с пари на „Търговска банка Д“.

След това властта наля десетки милиони на топлоцентралата за студен резерв – т.е. да държи мощностите си в готовност, ако има нужда от електроенергия. Така банковите сметки на ТЕЦ „Варна“ се напълниха с държавни пари.

След като официално стана собственик на стратегическото предприятие, то придоби имотите, които Доган обитава. Първо беше сараят в „Бояна“. Той беше собственост на фирмата „Делта Епсилон“ и функционираше като хотел за нуждите на младежите в ДПС. Всъщност там винаги е живял председателят на ДПС, обслужван от персонал. Един полк от готвачи, чистачки, градинари и много други. От началото на тази година сараят вече е собственост на дъщерна компания на ТЕЦ „Варна“, отново с краен собственик Ахмед Доган.

Схемата е същата и за другия сарай в Росенец, където Доган прекарва летата. Той беше построен от „Хермес Солар“ – фирма за слънчеви панели на подставеното лице Снежана Карова, зад която винаги е стоял почетният председател на ДПС. Той обитаваше и сарая с незаконните постройки в него. От март тази година „Хермес Солар“ сменя собствеността си. Снежана Карова прехвърля дяловете си на „Порт Логистика Бургас“, която пък е дъщерна на ТЕЦ „Варна“. Всички обекти на Доган се охраняват от негова лична компания – „Електрик Секюрити“.

Доган е в борда на директорите, а собственик е неговата ТЕЦ „Варна“. Охранителната фирма се грижи за Доган след 2021 година, когато беше взето решението НСО повече да не го пази. Освен сараите в капитала на дружествата на Доган се озоваха и две от яхтите, които ползваше дълго време. Една от тях официално беше собственост на Румен Вълка.

Александър МЕТОДИЕВ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бизнес кръговете на Ахмед Доган - Филтър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!