ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и "Величие" отвори голям проблем

АВТОР: ПИК,  СНИМКИ: БУЛФОТО

Разпадът и разделението на парламентарните групи, довели до рекордната бройка от 39 независими депутати, изправи 50-ото Народно събрание пред непознат до този момент казус, научи ПИК.

В сряда се стигна до ситуация, в която повечето от постоянните парламентарни комисии не успяха да запълнят предварително обявените квоти за членове от отделните парламентарни групи.

Защо не излязоха сметките?

Съгласно новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание постоянните комисии в настоящия парламент са 25. А според проектите на решения за избор на комисии, внесени на 16 юни от Теменужка Петкова, Божидар Божанов, Костадин Костадинов, Делян Пеевски, Иван Иванов и Тошко Йорданов, 482 бяха местата, които трябваше да бъдат заети от народни представители.

Миналата седмица Делян Добрев от ГЕРБ предупреди от парламентарната трибуна, че заради високия брой независими, около които имаше дебати дали да участват в комисии или не, е възможно да се окаже, че не всички места ще могат да бъдат запълнени.

Отново миналата седмица не бе прието предложението на Георги Свиленски Народното събрание задължително да определя места в постоянните комисии за независимите народни представители. Но в същото време остана и досегашният текст, че Събранието може да определи места в постоянните комисии за депутати без парламентарна група.

На практика обаче това никога не се случва поради простата причина, че партиите съзнателно държат встрани от законотворческата дейност независимите си колеги. Същото се случи и сега, тъй като в проектите на решения в ръководствата и членовете на постоянните комисии, които се избират по предложение на парламентарните групи, нямаше отредени квоти за независимите.

Така се стигна до следния казус: тъй като всеки може да членува в до 2 комисии, депутатите от парламентарните групи, които към момента са 201, в най-добрия случай могат да заемат 402 от общо 482-те места в комисии.

Сега комисиите ще трябва да работят с намален щат. Във всички тях, с едно-две изключения, останаха свободни места от предварително заложения в проекторешенията състав. Например в Комисията по околната среда и водите трябваше да влязат 21 депутати, но останаха незаети 5 места. Шест места пък не бяха попълнени в тази по труда и социална политика. Вместо 17 членове, Комисията по електронно управление ще трябва да работи с едва 10 души. И така нататък...

Най-шокиращо обаче е положението в Комисията по демографска политика, децата и семейството. Бе предвидено тя да се състои от 23 народни представители. Цели 11 места останаха незаети.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САМО В ПИК: Безпрецедентно в НС - разцеплението на ДПС и Величие отвори голям проблем - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!