"Ню Йорк Таймс": Джо Байдън ще се оттегли от надпреварата за президент

Високопоставени представители на демократите призоваха президента да се откаже от номинацията си

Отливът от подкрепа към действащия президент започна след провала му по време на дебата срещу Доналд Тръмп в ефира на Си Ен Ен

Джо Байдън ще се оттегли от надпреварата в президентските избори  САЩ, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитиран от БНТ. 

В лагера на Демократическата партия - според вестник "Ню Йорк Таймс" Джо Байдън е започнал да приема идеята, че е възможно да не е в състояние да спечели изборите и може да се оттегли от надпреварата за Белия дом.

Изданието цитира източници, близки до американския президент.

Вече няколко високопоставени представители на демократите призоваха Байдън да се откаже от номинацията си. Сред тях са бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси и сенаторът от Монтана Джон Тестър. Твърди се, че Барак Обама също е изразил мнение, че Джо Байдън вероятно ще загуби изборите. Отливът от подкрепа към действащия президент започна след провала му по време на дебата срещу Доналд Тръмп в ефира на Си Ен Ен.

Вчера стана ясно и че 81-годишният Байдън е болен от COVID-19, което наложи и да спре кампанията си. 

Американската преса съобщава, че Байдън сериозно обмисля бъдещето на кандидатурата си за преизбиране на фона на нарастващата опозиция в партията му и от дарителите.

Друг приближен на президента посочи, че няма да е изненада, ако Байдън скоро подкрепи вицепрезидента Камала Харис, която да го замести като кандидат на демократите.

Новинарският сайт „Аксиос“ цитира партийни фигури, според които Байдън може да се откаже още този уикенд, а телевизионният канал NBC също цитира близък до Байдън човек: „Близо сме до края“.

Междувременно Джон Тестър от Монтана стана вторият сенатор от Демократическата партия, който публично призова Байдън да се откаже от надпреварата, като заяви: „Макар да оценявам неговата отдаденост на обществената служба и на нашата страна, смятам, че президентът Байдън не трябва да се стреми към преизбиране за още един мандат.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Ню Йорк Таймс": Джо Байдън ще се оттегли от надпреварата за президент

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!