Новият патриарх развъртя метлата

INTRIGI.BG

На 9 юли 2024 г. Св. синод на Българската православна църква – Българска патриаршия проведе първото си заседание в пълен състав след избора на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на 30 юни тази  година.

На това заседание Св. синод е приел предложенията на патриарха за промени в ръководството на Софийска св. митрополия. Според взетите решения Белоградчишки епископ Поликарп се освобождава от длъжността първи викарий на Софийския митрополит. Браницки епископ Пахомий, досегашен ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, става първи викарий на Софийския митрополит. За протосингел на Софийска св. митрополия е назначен йером. Йоан (Пешев) – игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“. Смятано от 9 юли 2024 г. архим. Мелетий (Спасов), досега зам.-ректор на семинарията, става неин ректор.

По неофициална информация еп. Поликарп остава патриаршески викарий, т. е. без постоянни функции. Преди седмица е бил освободен и Ангел Младенов, който беше назначен от патр. Неофит за секретар на митрополията, както и за началник на Духовно-просветния отдел. На негово място е възстановен предишният секретар на митрополията д-р Андрей Касабов, назначен на този пост още от патр. Максим.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новият патриарх развъртя метлата - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!