Две устройства в колата, които винаги лъжат

Показанията на инструментите в автомобила не винаги са точни и има причини за това

Снимка: Shutterstock

Радослав Славчев
Автор във Fakti.bg

Показанията на два от инструментите в автомобила почти винаги не са точни, но това не се дължи на грешка на инженерите. Това е т.нар. "програмирана лъжа" на устройствата - някои индикатори умишлено надценяват или подценяват показанията по различни причини.

Например, скоростомерът трябва да показва 5-10% по-висока скорост от реалната, за да не я превиши случайно собственикът. Другото устройство, което показва неточни данни, е сензорът за температура на охлаждителната течност. Тамо обаче е обратното.

Датчикът отчита 90 градуса, когато системата работи, въпреки че реалната работна температура е около 110. Това пък се прави с цел да не се плаши излишно потребителя. Но едно е ясно - тези грешки по правило преследват добри намерения.

Но има и реални проблеми с електрониката в колата. Те се появяват при повреда на някой от основните възли, агрегати и сензори. В този случай е необходимо да се направи диагностика в автосервиз. Трябва да сте внимателни и когато купувате въпросните датчици, поради изобилието от нискокачествени и фалшиви стоки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Две устройства в колата, които винаги лъжат ᐉ Новини от Fakti.bg - Технологии | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!