Адът в с. Воден - въглени и сълзи! Кой не си свърши работата? (СНИМКИ)

Доброволецът Тодор Грозданов: Горяха дървета без пламък, чуваше се бумтеж, после падаха

Новини Стандарт

Десетки хора в ужас за съдбата си

Десетки хора, които се държат за главите, а от очите им безмълвно се леят сълзи. Ямболското село Воден е призрачно. 35 са изгорелите до основи къщи, 15 са били обитаеми. 

Огнищата все още тлеят и пушат. Щети за милиони левове. Единствената утеха в огненото бедствие, е че по чудо то се размина без да загинат хора. 

Пожарът вече е локализиран, но все още се гасят отделни огнища. На място има 25 екипа, противопожарни екипи от Турция също пристигнаха на помощ.

Местните хора обикалят и гледат изгорелите си къщи и не знаят какво да правят от тук нататък. Някои от тях са останали без никакво имущество, само с дрехите на гърба си. От областната администрация в Ямбол увериха, че няма да има човек, който да бъде оставен без дом.

Междувременно екип от община Болярово започна и описването на щетите в селото. Местните хора не могат да бъдат спокойни, остават силно притеснени и отправят упреци към действията на институциите, тъй като не са били уведомени навреме и не са реагирали адекватно, за да не изгорят къщите им, предава БНТ.

"Къщичката ми, нищо не остана, какво да взема с бедните си ръчички, само двамата сме я ковали", плачат Минка и Янко Яневи. Домът им, зимнината и част от домашните им животни са станали на пепел.

"Нямам тука нищичко, всичко, всичко, бурканите изгоряха, всичко нови мебели, всичко", ридае Минка Янева.

Минка научава, че къщата й гори, докато е на работа в старческия дом в селото. Тръгва в паника, защото в нея е 10-годишната й внучка:

"Дойдох до тука, то нищо не се гледа, мойта внучка вътре се затворила: Яне, бабо бягай надолу, бягай... Бяга лапето надолу, само един мотор на моя син спасих, всичко друго гори, всичко."

Семейството не успява да вземе нищо от дома си. Остава само с дрехите на гърба си.

Янко дори лекарства не може да си купи сега. "Пари имаше, някой лев за хляб. При парите остана вътре личната карта. Диабетик съм и хапчета не можах да си взема", нарежда мъжът, изпаднал в пълна безизходица.

Пожарът е овладян и локализиран, каза     Николай Костадинов, областен управител на Ямбол.

От разказите на местните става ясно, че ситуацията е била подценена. А евакуацията е могла да започне по-рано.

"Оня ден почна пожарът, обаче нашите не вземаха никакви мерки, той вятърът много силен и тука имаме гробища, мина през тях и те викат - е той ще спре, тука шосето, има за Странджа едно шосе. Ако имаше техника, една пожарна да имаше или пък един трактор - те чакали някой да нареди", разказва Стоян Кюрчиев. 

"Аз се изкачих на най-високата къща на нивото там да погледна - то съвсем близо до селото, гробищата, а пък никакви мерки не се вземат - то там ври - пламъци. Като видяхме пламъците си напуснахме сами - никой не ни е казал. Трябва някой да ни каже: излизайте, защото ще изгорите, никой не ни е казал, просто видях пламъците тук", продължава друг жител на с. Воден. 

"Няма обхват на мобилните оператори и няма как чрез системата за ранно оповестяване да бъде оповестено за пожара, но въпреки това служители на МВР и пожарната оповестиха, че е на лице ситуация за евакуация със сирените на автомобилите си", отговаря областният управител Николай Костадинов.

От МВР пък обясняват, че голяма част от жителите на с. Воден са отказали да напуснат домовете си и са бил принудително изведени.

снимки: БГНЕС, БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Адът в с. Воден - въглени и сълзи! Кой не си свърши работата? (СНИМКИ) - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!