"Моето мъжко момиче" - голямата актриса Ивана Джеджева, с красив юбилей

Retro.bg

Голямата българска актриса Ивана Джеджева, музата на някои от най-емблематичните любовни стихотворения в поезията ни, става на 80 днес.

Новината искрено озадачи феновете и приятелите й, които едва ли са подозирали за истинската й възраст.

Съпругата на поета Недялко Йорданов го вдъхнови за „Не остарявай, любов”, „Младостта си отива”, „Остаряваме бавно” и вече повече от 50 години е заедно с него. Сега двамата посрещат юбилея в семейната си къща в Бургас, където очакват десетки гости от цяла България.

Ивана Джеджева е родена на 18 юли 1944 година в Елхово. Детството и ученичеството й преминават в Русе. 50 години е на сцена, от които 23 – в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Девет години е актриса в театър „Възраждане”.

От 1998 година изнася поетични спектакли и концерти заедно с Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян из цяла България, Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия, Русия, Великобритания, както и в зала 1 на НДК.

Изиграла е над 100 незабравими роли в театъра, сред които изпъкват Гертруда  от „Хамлет” на Шекспир, Аркадина от „Чайка” на Чехов, Флориндо  от „Слуга на двама господари” на Голдони, Вера Сергеевна от „Енергични хора”  на Шукшин, Евгения от „Танго” на Мрожек, Шарлота от „Вишнева градина” на Чехов, Гробарката  от „Седма заповед: кради по-малко” на Дарио Фо, Лесли Кейзуел от „Мишеловката” на Агата Кристи.

Ивана претворява и десетки образи в пиеси на български автори - Иван Радоев Стефан Цанев, Никола Русев, Недялко Йорданов, Ивайло Петров. Носител е на награди от Националните прегледи за българска драма и театър.

Има албум с песни по музика на Хайгашод Агасян и текст на Недялко Йорданов – „Ваничка”. Майка е на издателя Недялко Недялков.

С поета Недялко Йорданов през 1982 г. Тяхната любов ражда незабравими поетични куплети.


Една от силните й дебютни роли е в пиесата на Недялко Йорданов "Мотопедът". На снимката е с актьора Стойчо Попов.


"Касетофонът" в театър "Възраждане"


В "Любов необяснима"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Моето мъжко момиче" - голямата актриса Ивана Джеджева, с красив юбилей - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!