Гавра с Васил Левски! Историци искат да фалшифицират историята

Иван Тренев, който призова родолюбците да се съберат на протест пред Община Карлово днес от 10:30 часа, разкри подъл план на историци за гавра с Васил Левски

Автор: Михаил ДИМИТРОВ, flagman.bg

Канят се да променят рождената дата на Апостола на свободата, за да оспорят, че е участник в Първата българска легия, разкри Иван Тренев

Историци се гаврят с Апостола на свободата Васил Левски. Те се събират на рождения му ден в Карлово, за да дискутират кога той се е появил на бял свят. Това разкри писателят Иван Тренев. Той призова родолюбивите българи да не позволяват това да се случи и историята да бъде фалшифицирана, като коментира, че целта била Васил Иванов Кунчев да бъде „подмладен“ с четири години, за да оспорят, че е участник в Първата българска легия.

Нека заедно да спрем посегателството на българската история, заяви Тренев. 

Той призова патриотите да бъдат с него в Карлово днес от 10.30-11 ч. пред Община Карлово и да поискат среща с кмета Емил Кабаиванов, който пета година укрива архива по предателството на Васил Левски. Създаден е инициативен комитет за публичен достъп до архива на Апостола. 

“Освен, че крият важни архиви за предателите му, искат сега да променят и рождената дата, за да скрият по този начин други важни събития, свързани с Апостола като участието му в Първа легия като революционер“, коментира писателят. 

Според него да се твърди, че Левски е роден през 1841 г. на базата на някакъв османски документ, е насъстоятелно, тъй като има много източници, отричащи това. 

„Ако осъдим Емил Кабаиванов, трябва да не е повече кмет и да си поеме отговорността за това, което е направил – за това, че архивът не е заведен в общината, не е регистриран като дарение и няма материално отговорно лице, което да се грижи за него“, коментира той. 

Днес ще бъде инициирана подписка. В продължение на един месец хората, които подкрепят идеята за свободен достъп до архива на Васил Шанов, може да се разпишат. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гавра с Васил Левски! Историци искат да фалшифицират историята

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!