Версии за умишлен палеж и саботаж на чужди служби за пожара във Воден! Журналистите негодуват, а МВР отказва коментар

20 пожарни коли и екипи от Турция пристигнаха у нас

BNEWS: Опасност от взрив на газопровода между Турция и България, който минава през горящия Воден!

Би Нюз

Мощно негодувание в изгорялото село Воден срещна вътрешния министър, който дойде след дъжд качулка, за да констатира щетите. Хората разказват, че потушаването на пожара се е забавило с час и половина, когато вече се е знаело, че ще настъпи в селото им. Според тях все едно се е чакало нещо, а е липсвала противопожарна техника и най-вече пожарни коли с вода. Било е хаос, нямало е предварително известяване, липсвала е ключова техника и най-вече нито една власт не е поела отговорност, за да напътства хората в евакуацията.

Журналистите опонираха на Калин Стоянов как пожарна техника е стояла безучастна заедно с горските. 40 минути е забавена реакцията, а пожарът е вървял през това време към къщите на хората.

Всички хора от селото са евакуирани. Част от засегнатите имоти са на живущи в селото. Това заяви главен комисар Димитър Калганджиев, главен секретар на МВР.

По думите му все още не е започнала работа по версиите затова как е започнал пожарът.

Има обаче две версии, които се мълвят сред медиите и хората на място.
Едната свързва лумването на огъня с минаващи по този маршрут нелегални мигранти. В този случай би ставало въпрос за нехайство и престъпна небрежност.

Втората версия е свързана с минаващия на пътя на пожара газопровод.
Тук вече работата става много сериозна и това би могло да бъде саботаж и дори военна операция на чужди разузнавателни служби. Това би било и човешка драма с измерения, директно застрашаващи националната и европейската сигурност.

BNEWS: Опасност от взрив на газопровода между Турция и България, който минава през горящия Воден!

„Не сме стартирали оглед на мястото, защото все още се работи за овладяване на пожара. Ще се извършват процесуално-следствени действия и тепърва ще се изграждат версии затова как е възникнал пожарът“, заяви той.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов обясни, че за да бъде използвана системата за ранно известяване трябва да има по-ранна и навременна информация затова, че пожарът тръгва към селото.

„От вчера огънят се развива с изключително голяма скорост. Има засегнати общо 10 къщи, като 4 екипа на пожарната ги обезопасяват, след това гражданите ще могат да се върнат. В съседните населени места имаме по още 4 екипа, които да предотвратят огънят да стигне до тях. Има готовност за евакуация и там“.

Главен комисар Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, обясни, че хората не са били евакуирани по-рано, защото пожарът много бързо е сменил посоката си и не са имали физическото време да реагират.

„Чисто времево не е можело да се предвиди, както и да се използва системата BG-ALERT, за да се известят жителите на селото“, обясни главен комисар Джартов в коментар на критики, че хората не са били известени навреме за огнената стихия. Освен, че не е имало предварително известяване, местнитв твърдят, че полицаи и пожарникари цял час и половина от 12 до 13:30 са наблюдавали пожара и са го снимали с телефоните си преди да стане прекалено късно за намесата и предотвратяване на бедствието в селото. Това поддържа една от версиите, която се мълви, че пожарът е запален умишлено, за да се повреди минаващия наблизо газопровод с газ от Турция. Това би имало пряка връзка с войната в Украйна. Други газопроводи с руски газ бяха взривени в Северно море още през 2022 година в самото начало на войната..

На добросъседски начала от Турция очакваме два хеликоптера да излетят от Одрин, както и противопожарни автомобили и булдозери, които са готови да ни помогнат. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който отиде на място в село Воден, където екипи на пожарната и военнослужещи се борят с потушаването на пожара.

Министърът посочи, че цялото село е евакуирано и за радост няма пострадали хора.

Източник и снимки БНТ, Вестник Ямбол

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Версии за умишлен палеж и саботаж на чужди служби за пожара във Воден! Журналистите негодуват, а МВР отказва коментар - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!