НАП търси доносници

INTRIGI.BG

Въвеждането на схема „донос-бонус” ще предложи отново Министерство на финансите. Идеята е гражданите да получат финансов стимул от държавната хазна, ако подадат данни в НАП, които помогнат за събиране на допълнителни задължения за данъци, мита, осигуровки и лихви върху тях на обща стойност над 100 хил. лв.

Вижте корупцията на ПП-ДБ!

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на финансите Людмила Петкова на въпрос на народния представител Мартин Димитров от ППДБ.

Планираната законодателна промяна предвижда награда да бъде давана на граждани, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни приходи в държавната хазна, посочва министърът на финансите Людмила Петкова. Мартин Димитров поставя въпрос какви мерки са предприети до момента и какви законодателни промени предстоят за изваждане на България от така наречения “сив списък” на държави под засилено наблюдение за пране на пари на базираната в Париж Специална група за финансови действия (The Financial Action Task Force, FATF).

В отговора си министър Петкова посочва какво е свършено досега, както и някои от планираните промени в данъчните закони за намаляване на сивата икономика и борба с данъчните измами в периода 2024-2027 г.

Идеята за въвеждане на система “донос-бонус” не е нова. Тя беше лансирана през есента на миналата година, когато министър на финансите беше Асен Василев. Предложението беше хората да печелят пари, ако докладват на НАП за данъчни измами. С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от Министерство на финансите тогава предложиха размерът на възнаграждението за докладвана информация да бъде 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на разкритията.

За да не бъдат подавани в НАП доноси за конкуренти, работодатели или съседи предложението беше финансов стимул да има само за информация, която не е известна в НАП, не е публично обявена в медии, а за предоставяне на конкретни факти и обстоятелства, които доведат до разкриване на допълнителни приходи в бюджета.

Първоначалната идея беше награда да бъде давана на хора, които предоставят на НАП информация, която доведе до разкриване на допълнителни приходи в държавната хазна в размер над 3000 лв. Но след като срещу идеята се обявиха редица икономисти и политици, в парламента беше вкарано предложение бонуси да бъдат давани само ако докладваната информация допринесе за събиране на допълнителни поне 100 хил. лв. в държавния бюджет.

Но отхвърляне на предложението поискаха депутати от почти всички парламентарни групи в миналия парламент – ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН. В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на Министерство на финансите. Основните мотиви за отхвърляне на идеята бяха, че промяната може да бъде използвана от хората, за да разчистват сметки със свои търговски партньори, конкуренти или работодатели.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАП търси доносници - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!