Изгорелите къщи в Пловдивско станаха над 30, евакуирани са хора

Кадър Нова тв, Petel.bg

Поне 30 къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар. Това каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ (РДПБЗН) – Пловдив, пише БТА.

Евакуирани до центъра на селото са 15 души, които са ги обитавали. Къщите на селото и вилната зона са разделени от букова гора, която е обхваната от пламъци.

Общо 12 екипа на пожарната гасят пламъците. В центъра на селото е позиционирана водоноска на община Хисаря. Евакуирани са хора, живущи във вилната зона, каза още Димитър Бришимов. Изпратени са и 42 военнослужещи от модула за гасене на пожари от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово с 8 единици техника.

Огънят се насочва и към съседните села – Пролом и Песнопой. Част от хората и техниката се пренасочват от там.

„Този пожар се развива на изключително голяма площ при силен вятър. Навлязал е във вилната зона, има изгорели постройки. Пренасочваме два хеликоптера, за да защитим населените места”, каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерство на отбраната в овладяването на пожара да се включи и 61-ва Стрямска механизирана бригада с инженерна техника и жива сила.

На мястото на пожара е директорът на РДПБЗН ст. комисар Васил Димов, както и кметът на община Калояново Младен Кичев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Изгорелите къщи в Пловдивско станаха над 30, евакуирани са хора

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!