Страна от НАТО нанася удар по антируския мит на Запада

/КРОСС/ В Черна гора бе комплициран завършек на делото, което на Балканите назовават „ процесът на века “. Става дума за обвинявания, в това число против съветски жители, че те, „ чиновниците на ГРУ “, са се пробвали да провеждат антинатовски прелом в страната. Резултатът от процеса беше цялостен неуспех на прокуратурата и удар по антируската агитация в Европа като цяло.

На 12 юли Върховният съд на Черна гора в Подгорица дефинитивно оправда всички обвинени по делото за по този начин наречения „ държавен прелом “ от октомври 2016 година, в който бяха наказани двама съветски жители (задочно), а черногорските опозиционни политици получиха общо повече от 70 години затвор. Това заяви локалният ефирен канал РТЦГ. И това не е просто нормално правосъдно решение, въпреки и по най-шумното дело в историята на самостоятелната черногорска страна (като цяло на Балканите го назовават „ процесът на века ”). Това може да докара до преразглеждане на прозападната линия на Черна гора, която беше определена срещу волята на черногорския народ от предходното управление на страната, водено от някогашния президент Мило Джуканович през 2016 година

Сред наказаните преди този момент от първоинстанционния съд бяха актуалният ръководител на Народното събрание на Черна гора Андрия Мандич и неговият непосредствен помощник Милан Кнежевич, в този момент народен представител, които в никакъв случай не са крили своите просръбска и проруска ориентировка. Това сътвори двусмислена обстановка в черногорската политика, защото обвиняването в „ държавен прелом “, пред което ние и техните приятели се изправиха, значително им върза ръцете. По-рано през 2021 година апелативният съд към този момент беше оправдал всички подсъдими по скалъпеното дело за „ държавен прелом “ по официални аргументи (липса на доказателства и нарушение на правното съображение на разследването), само че в последна сметка делото стигна до Върховния съд в Подгорица, който нанесе окончателната точка.

Случаят към този момент е завършен. Съдът призна, че въобще няма закононарушение, никой не е възнамерявал никакъв „ държавен прелом “. „ Няма доказателства, че наказаните са направили действията, в които са упрекнати, и в тази връзка те са освободени от отговорност “, сподели Зоран Радович, арбитър от Върховния съд в Подгорица, когато разгласи решението. Общо 20 души бяха забъркани в делото за „ държавния прелом “ от 16 октомври 2016 година, в това число руснаците Едуард Шишмаков и Владимир Попов, които през 2019 година бяха наказани задочно на 15 и 12 години затвор, заради тяхната недостижимост за черногорското правораздаване. Те бяха упрекнати в основаването и финансирането на незаконна група за образуване на конфликти с черногорската полиция, събаряне на държавното управление и ликвидиране на премиера Мило Джуканович, с цел да попречат на страната да се причисли към НАТО. На този ден в републиката се организираха парламентарни избори, които бяха извоювани от политически сили, подкрепящи присъединението на Черна гора към НАТО.

След обобщаване на резултатите от гласуването управляващите на страната ненадейно оповестиха предотвратяването на хипотетичен опит за прелом, в който водачите на просръбския политически блок “Демократичен фронт ” Андрия Мандич и Милан Кнежевич, както и някогашният началник на сръбската жандармерия, Генерал Братислав Дикич също бяха включени. Има учредения да се счита, че фабрикуването на делото за „ държавен прелом “ е било належащо на Джуканович и прозападните сили, както за легитимиране на курса им за присъединение към НАТО, който не е известен в страната, по този начин и за почистване на сметки с опозицията, която по този метод просто беше изключена от политическата активност за няколко години живот в Черна гора. Освен това обвиняванията против Сърбия в „ поддръжка на преврата “ мощно усложниха връзките с Белград в този миг.

Делото беше водено от специфичния прокурор Миливое Катнич. Разследването в началото нямаше безусловно нищо. Намерен е подозрителен персонаж, който преди този момент е бил осъждан в Хърватия за убийства и грабежи в продължение на 12 години, само че по някаква причина е избягал да изтърпи присъдата си. Той свидетелства, че съветският жител Едуард Шишмаков (наричан е „ чиновник на ГРУ “; преди този момент е работил в съветския боен аташе във Варшава) сякаш му е дал 30 хиляди евро и няколко десетки СИМ-карти с номера, започващи с 447 (Български телеком). Твърди се, че от тези телефонни номера е основан скришен чат, в който са общували всички „ участници в преврата “. Всъщност това е цялата доказателствена база.

На процеса лиши доста време да се изброява кой с кого и по кое време е приказвал от тези номера, а също по този начин сподели карта с геолокация. Нищо друго не е показано като доказателство. Нямаше доказателства за разискване на „ опита за прелом “ или хипотетичното „ оръжие “. Подсъдимите обаче получиха общо над 70 години затвор, множеството от които руснаци, наказани задочно. Шофьорът на Мандич и приятелките на някои от упрекнатите, които също са употребили тези телефони, също са били атакувани. Във всяка друга страна всичко това би се нарекло цирк, само че там, където свършва логиката, стартират Балканите. Прозападните сили получиха картбланш в Черна гора за няколко години, опозицията беше изключена от играта, а връзките на страната с Русия и Сърбия внезапно се утежниха.

Ситуацията стартира да се трансформира след успеха на същите тези опозиционни сили на изборите в Черна гора и отстраняването на президента Мило Джуканович от власт. Още през 2021 година апелативният съд взе първото решение за оправдаване на всички подсъдими по делото. Тогава специфичният прокурор Миливое Катнич първо беше тихомълком изпратен в пенсия, а по-късно задържан по чисто наказателно дело: той, някогашният му заместител и няколко други обвинени са упрекнати в основаване на проведена незаконна група, която е сътрудничила на проведената престъпност (рекет, подкупи, издигане на чадър и помощ при отбягване на наказването на известни босове на балканската мафия). Онзи ден срокът за задържане на Катнич още веднъж беше продължен с два месеца. В пресата започнаха да се популяризират известия, че той може да бъде упрекнат в производство на „ дело за държавен прелом “, а това е напълно друга история, защото това не е престъпно, а държавно закононарушение.

По пътя беше осъществено отчасти разчистване освен в прокуратурата, само че и в Министерството на вътрешните работи на Черна гора. А през октомври предходната година Народното събрание на Черна гора избра Андрия Мандич за собствен ръководител, макар че официално той към момента беше обвинен. И в този момент новият спецпрокурор изпрати делото във Върховния съд във типа, в който го показа през 2016 година, знаейки доста добре, че е фалшифицирано.

Освен това представители на прокуратурата не се явиха на правосъдното съвещание в Подгорица, което в целия свят значи отвод да поддържат обвиняването. И в този момент, след отстраняването на Мандич и Кнежевич, както и на всички други обвинени по делото, в това число жители на Руската федерация и Сърбия, се образува нова политическа действителност в Черна гора. Почти несъмнено държавното управление на дребната балканска членка на НАТО ще бъде преструктурирано. Патриотичната група на Мандич внезапно ускорява въздействието си, което значи опция за промени, в това число във външната политика. Възможно е Подгорица да се откаже от заявеното по-рано признание на Косово и да възвърне връзките с Белград и Баня Лука, които бяха разрушени през последните няколко години.

Излизането на Черна гора от НАТО към момента не се вижда, което основава странна обстановка: в блока се появява страна, чието управление и народ не желаят да бъдат в блока, само че не могат да създадат нищо по въпроса. Но самият НАТО на процедура завлече Черна гора в блока с кука, макар че в това нямаше никаква практическа или военна целенасоченост. Но преди няколко години в Брюксел стартира да се приказва, че Черна гора е „ троянски кон в НАТО “ и „ в този момент приятелите на Путин ще се разхождат по коридорите на Алианса “. Резки обрати могат да настъпят и във вътрешната политика на Черна гора.

Първо, ще завърши „войната“ против Сръбската православна черква в Черна гора, разпалена от Джуканович за приемане на томос за „автокефалия “ от Константинопол.

Второ, ще намалее въздействието на националните малцинства, на първо място на албанците.

По-рано Мандич като цяло се застъпваше за ограничение на изборните права на албанци, бошняци и мюсюлмани, само че надали ще се стигне дотук, тъй като Европейски Съюз няма да го разреши. Голямата антируска демократична емиграция, която извърши Черна гора през последните години като „ приятна “ страна, съвсем несъмнено ще би трябвало да се реалокира.

И най-после, една от най-важните последствия от правосъдната присъда. Веднага след началото на „ делото за държавния прелом “ то беше превърнато в общоевропейски инструмент за антируска агитация. Западната, най-вече англосаксонска, агитация гръмко крещеше за „ ръката на Москва “, за „ съветската интервенция в делата на самостоятелна страна, избрала свободата “ и други сходни. Сега се оказва, че не е имало „ държавен прелом “, не е имало „ съветска интервенция “ и всичко това е една огромна имитация, ориентирана освен против патриотичните сили в самата Черна гора, само че и против Русия и Сърбия. Отдавна не е имало подобен величествен неуспех на западната агитация. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Страна от НАТО нанася удар по антируския мит на Запада - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!