Има държава! ВКС отмени условната присъда на убиец – милионер

INTRIGI.BG

Има държава! Доказа го Върховният касационен съд (ВКС), който отмени условната присъда на милионерското синче Жечко Кюркчиев за убийство на пътя и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Апелативния съд (АС) във Варна. В решението си, публикувано на 11 юли, върховните магистрати определят като несправедливо условното наказание, наложено от втората инстанция, видя репортер на Narod.bg.

На 28 септември 2022 г. мощен джип, управляван от 18-годишния тогава Жечко Кюркчиев, връхлетя с над 103 км/ч в кръгово кръстовище в Шумен, като отне предимството на намиращата се в кръстовището лека кола на Светомира Станчева. В резултат на жестокия удар 22-годишното момиче загина, а нейна спътничка беше тежко ранена.

На първа инстанция виновният за катастрофата Жечко Кюркчиев беше осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода, след като призна вината си и поиска процесът да бъде гледан по бързото производство. Ефективната присъда на Окръжния съд в Шумен обаче беше обжалвана от Кюркчиев пред Апелативен съд – Варна. АС намали наказанието на виновния шофьор на 3 години и замени ефективната му присъда с условна.

ВКС разгледа случая по жалби на семейството на загиналата Светомира и по протест на прокуратурата. Върховните съдии постановиха, че варненските им колеги неправилно са приели смекчаващи вината обстоятелства.  ВКС не приема като смекчаващо вината обстоятелство факта, че виновният Кюркчиев е съдействал на органите на досъдебното производство.

Върховните съдии не приемат и тезата, че лошата организация на движение в кръговото кръстовище също е смекчаващо вината обстоятелство и посочват, че ако Кюркчиев е спазвал ограничението от 50 км/ч, нямаше да настъпи такава тежка катастрофа.

„Според тричленния състав на ВКС е без значение цененото като смекчаващо обстоятелство, свързано с данните за организацията на движение в кръстовището, тъй като по делото няма данни то да е допринесло за настъпване на ПТП, било е регулирано по установения в нормативната уредба ред и подсъдимият е бил длъжен да се съобрази с пътните знаци. В касационното решение е отразено становището на експертите, според което при управление с разрешената скорост от 50 км/ч ПТП не би настъпило“, пише в мотивите на ВКС.

Освен това върховните съдии подчертават, че наказанието трябва да постига съчетание между изискванията на специалната превенция и тези на генералната превенция. „Прилагането на отложеното изпълнение на наложеното наказание следва да е подчинено на поправянето на дееца без ефективно изтърпяване, но наред с това съдът е длъжен да обсъди и въздействието на отлагането и върху другите членове на обществото, което в случая не е сторено от долната инстанция“, се казва в мотивите на Върховният съд.

„Относно доводите за явна несправедливост във връзка с приложението на чл. 66 от НК /условна присъда, б.р./ съдебният състав на ВКС приема, че контролираният съд не е обсъдил всички данни, характеризиращи подсъдимия като водач на МПС, и подчертава, че данни за личността на дееца произтичат и от спецификите на конкретно извършеното деяние – значително превишената скорост в градски условия и отнемането на предимство са едни от най-тежките нарушения на правилата за движение. Касационният състав намира, че не следва да бъдат пренебрегвани и установените на досъдебното производство чрез показанията на свидетел данни за поведението на подсъдимия по време на инцидента, които го характеризират като водач на МПС, а именно: едновременно с управлението на лекия автомобил той е боравил с мобилния си телефон, сменяйки музиката, което е в разрез с правилата при управление на МПС, както и че при предходни случаи, когато свидетелят е пътувал с автомобил, управляван от подсъдимия, Жечко Кюркчиев е превишавал разрешената скорост за движение в дадения пътен участък.

Касационната инстанция съзира основателност на възражението за явна несправедливост на наложеното наказание в обстоятелството, че въззивният съд не е изложил конкретни мотиви, с които да аргументира постигането, чрез прилагане на института на условното осъждане, на съчетание между изискванията на специалната превенция (поправянето на дееца) и тези на генералната (въздействието на отлагането върху другите членове на обществото). Според върховните съдии е необходимо преосмисляне на приетите от апелативния съд относими за приложението на чл. 66 от НК обстоятелства, както и пълна и всеобхватна преценка на всички такива обстоятелства, поради което отменят въззивното решение и връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Варна“, пише в мотивите на ВКС.

Предстои варненският Апелативен съд да насрочи ново заседание по делото, но с друг съдебен състав.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Има държава! ВКС отмени условната присъда на убиец – милионер - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!