България гори: Бедствено положение в Старозагорско, евакуация на хора

Филтър

Пети ден България се бори с пожарите. Горят хиляди декари борови гори. Военните продължават да помагат на огнеборците и доброволците в битката с огъня. Хеликоптери на военновъздушните сили гасят огнища по места.

През цялата нощ продължиха опитите за спиране на разпространението на големия пожар, който избухна в късния следобед в понеделник над Стара Загора. През нощта тежка техника от Мини „Марица Изток” започна да прави просеки, за да се спре разпространението на огъня към курорта Старозагорски минерални бани, към вилни зони в района и към село Пряпорец.

„Всички институции са на място, но пожарът е върхов. Има и сериозен вятър, който го разпространява”, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Ситуацията остава тежка. Продължава работата на терен. В момента също имаме много доброволци. Над 100 души със седем пожарни автомобила са на място. Периметърът на пожара е около 12 км, като има различни огнища. На този етап няма пострадали хора”, поясни по Нова тв секретарят на общината Николай Диков.

Жителите на близката вилна зона са евакуирани като предпазна мярка, като се съобщава за една изгоряла необитаема сграда. Понастоящем няма непосредствена опасност за хората или имотите. Към момента пожарът не се разраства и всички сили и средства са насочени за тази цел.

„Положението наистина е много сериозно. С областния управител направихме обход към Старозагорските бани, огромна територия е обхваната от пожара“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той смята, че с наличната техника, която работи на място, нямам как да се справят с пожара, ако не бъдат изпратени хеликоптери.

Областният управител се е свързал с главния комисар на пожарната Джартов, а Тодоров със служебния премиер Димитър Главчев. „Помолих премиера за помощ, защото хиляди декари са под заплаха и горят. Има страшно много имоти на хора, има население места. Ако не се вземат мерки, и то с хеликоптери… Държавата трябва да се намеси, защото пожарите наистина са огромни“, каза кметът на Стара Загора

Областният управител Методи Марков е обявил частично бедствено положение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България гори: Бедствено положение в Старозагорско, евакуация на хора - Филтър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!