Лавров: Отивам в Ню Йорк и за десети път ще попитам за имената на хората, чиито тела бяха показани в Буча от Би Би Си

Glasove.com

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по време на руското председателство на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк ще повдигне въпроса за списъка на загиналите в Буча.

"Ето, следващата седмица отивам в Ню Йорк, Русия сега председателства Съвета за сигурност на ООН, ще разгледаме задачите на многостранното сътрудничество, осигуряването на равнопоставеност, неделимост на сигурността. Разбира се, ще говорим за това как Западът се опитва да манипулира всичко и всички. Ще ми бъде достатъчно да чуя какво ще кажат в отговор на, мисля, че за десети път, въпроса дали е възможно да се види списъкът на онези хора, чиито тела бяха показани в Буча от кореспондентите на Би Би Си", каза той пред журналиста от ВГТРК Павел Зарубин, който публикува откъс с отговора в своя канал в Телеграм.

"Срамно е, когато едно елементарно нещо остава без отговор. Точно като да покажем как върви разследването на терористичния акт на "Северен поток". Това е всичко", подчерта Лавров.

"И всичко останало, което Западът ни вменява, трябва да върнем на тяхната страна на терена с такива прости, много конкретни въпроси", добави Лавров.

В отговор на въпрос защо се случват трагедии в Украйна по време на най-важните преговори, в навечерието на срещата на върха на НАТО, външният министър заяви: "Това вече е коментирано много пъти и представители на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи, и журналисти доста интензивно повдигат тази тема и не я оставят да умре, защото именно тези, които стоят зад тези провокации, искат да я оставят да умре."

Лавров ще председателства дебата на министерско равнище в Съвета за сигурност на ООН, който ще се проведе в Ню Йорк на 16 и 17 юли.

Председателството на Съвета за сигурност на ООН преминава към Русия на 1 юли 2024 г. Очаква се централните събития на руското председателство да се състоят в средата на месеца и ще бъдат фокусирани върху изграждането на по-справедлив, демократичен и устойчив световен ред, уреждането на ситуацията в Близкия изток, както и сътрудничеството на ООН с ОДКБ, ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество. Като цяло Съветът за сигурност на ООН ще проведе около две дузини публични заседания и закрити консултации през месеца.

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лавров: Отивам в Ню Йорк и за десети път ще попитам за имената на хората, чиито тела бяха показани в Буча от Би Би Си | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!