Еврокомисар Илиана Иванова: Липсата на редовна власт не влияе добре на позициите на България в Европа

/КРОСС/ Липсата на редовна власт не влияе добре на позициите на България в Европа. Това каза еврокомисарят с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Това е видно и от забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и развитие, процеса по присъединяване към, Еврозоната, посочи тя. „Едно стабилно правителство, което дава ясни сигнали и сътрудничи с европейските партньори на България, е силно желано. Много се надявам това да се случи скоро", каза тя.

България може да получи общо 5.69 млрд. евро по Плана за възстановяване, но има реална опасност да изгуби средства. „не искам да звуча прекалено тревожно, но има реална опасност да бъдат изгубени средства по този план. До момента имаме само едно плащане - в края на 2022 г. Досега трябваше да сме около четвъртото плащане, а не сме получили второто. Имаме да приемаме пакети от законопроекти, а системата е такава, че ако не покриете всички ключови етапи и цели, няма как да получите пълно плащане. Така че за огромно мое съжаление, това се отразява и на начина, по който българската икономика може да се възползва от този свеж финансов ресурс, който ние не получаваме. Частично можем да наваксаме, но имаме много ясен фиксиран краен срок - август 2026 г. Ако действията, които трябва да се свършат от българска страна, не бъдат направени навреме, ще изпуснем възможността за финансиране", заяви Иванова.

Последният конвергетнет доклад на Еврокомисията показва, че не изпълняваме само един критерии за влизане в еврозоната - инфлацията. „Това догонване трябва да се случи към края на тази или началото на следващата година. След това трябва да бъде взето и политическото решение", заяви еврокомисарят.

Въпросът с приемането на България в Шенген е политически въпрос и изцяло зависи от Австрия. „Надявам се по време на следващото председателство този въпрос да бъде решен, защото наистина страната ни го заслужава", заяви Иванова.

В малцинствените и уязвими групи се отчитат сериозни проблеми с образователното ниво. „Тук трябва да се обърне сериозно внимание именно върху това. Много важно е да имаме адекватни инвестиции. В последните години беше направено доста и за това да бъдат повишени заплатите на учителите и уважението към учителската професия и институцията училище. Ако имаме учители, които са недостатъчно обучени, недоволни или нямат необходимите умения и компетенции, това ще се отрази и на качеството на обучението", заяви еврокомисарят.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Еврокомисар Илиана Иванова: Липсата на редовна власт не влияе добре на позициите на България в Европа - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!