Делян Добрев: За утре вечер токът е 1,2 лева на киловатчас при регулирана цена от 25 стотинки

Булфото, Petel.bg

За утре вечер токът е 1,20 лева на киловатчас (при регулирана цена 25 стотинки). Ако не бяхме спрели либерализацията на ППДБ, сега щяха да падат правителства... Това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, предаде Пловдив 24.

Припомняме, че по време на 49-ото Народно събрание пълната либерализация на електроенергийния пазар се отложи с една година. Това решиха депутатите, след като одобриха промени в Закона за енергетиката. 

Бе върнато старото положение на пазара - Националната електрическа компания (НЕК) остава обществен доставчик още 12 месеца (до 1 юли 2025 година), а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цената на електроенергията и квотите, които НЕК да изкупува от производителите на електроенергия.

Пълното отваряне на пазара остава за 1 януари 2026 година.

Един от мотивите за искане на това отлагане е липсата на достатъчно средства във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Делян Добрев: За утре вечер токът е 1,2 лева на киловатчас при регулирана цена от 25 стотинки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!