Милен Иванов пред ФАКТИ: Изстрел в главата означава, че стрелецът е целял да убие Тръмп (ВИДЕО)

Именно младостта на атентатора му е попречила най-вероятно да произведе правилния изстрел, казва експертът

Покушението срещу Доналд Тръмп и срещата на върха на НАТО

Очевидец: 100% видях пушката, полицаите не реагираха на опита да привлечем вниманието им

Колаж: БГНЕС/Личен архив

Калин Каменов
Автор във Fakti.bg

ФБР успя да идентифицира заподозрения за опита за убийство на Тръмп . Това е 20-годишният Томас Матю Крукс , който бе ликвидиран след стрелбата. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се размина на косъм от смъртта, след като снайперист стреля по него по време на предизборен митинг в град Бътлър , щата Пенсилвания, докато държеше реч на трибуната. Един от куршумите мина на милиметри от главата му, засягайки дясното му ухо и предизвиквайки обилно кръвотечение. За щастие той не е пострадал сериозно заявиха от неговия щаб и службите за сигурност. Кой как действа в такава ситуация… Пред ФАКТИ говори доц . Милен Иванов, бивш зам .-ректор на академията на МВР.

- Г-н Иванов, станахме свидетели на атентат срещу Доналд Тръмп . Как виждате вие ситуацията, при която се случи изстрелът?
- Такава ситуация не е необикновена за Съединените щати – да има нападения срещу президенти и кандидати за президент. Случвало се е много пъти в американската политическа действителност.

- Но не и в нашето съвремие, говорим за последните години…
- Всъщност, ние просто не знаем, защото вървят слухове, че има няколко предотвратени атентата срещу Тръмп досега, а сега наблюдавахме на живо атентат. Това е едно изключително опасно явление.

- Дали това по някакъв начин ще промени разпределението на силите в предизборната борба?
- Ще наблюдаваме това, но поне едни 5-10% ще даде към електората на Тръмп , което за американската политическа действителност означава, че той е почти сигурен президент.

- Тръмп стана „мъченик“. Това е ясно за всички, защото думите „…оцелях при атентат“ просто няма как да бъдат оспорени?
- Това е така, но медиите също добре хванаха вълната. Има медиен контрол, който вече почти направи Тръмп реален президент на САЩ . Но нека да изчакаме, защото има достатъчно време до изборите, а може да има и други атентатори.

- Как гледате на реакцията на „Сикрет сървис “. Чуваме изстрел, Тръмп се навежда, след което какво следва…
- Реакцията на „Сикрет Сървис “ е много адекватна. Закриваш с тялото си охраняваното лице. Това е първата работа на охранителите и това виждаме на снимките, на видеофайловете - как те са го обградили, вдигат си ръцете дори, за да му закрият главата. Изключително професионална реакция.

- Защо не го извеждат, свален на земята…
- Имайте предвид, че самият Тръмп е доста здрав човек, едър. В тази ситуация той проявява политически разум, така да се каже, у него сработва политическия усет да използва ситуацията. Той много добре знае, че изявата му се снима от всички и това е добър момент да го изиграе. Имайте предвид и това, че охранителите трудно могат да се преборя с охраняването лице в една точно определена ситуация, която се развива за секунди.

- Имате предвид момента, в който Тръмп през главите на охраната размаха юмрука си. Той беше между двама-трима от гардовете…
- По-скоро бе между трима-четирима и успя.

- Но това не е ли риск, защото стрелецът все още е на място и може да чака друг удобен момент?
- Това е риск, разбира се, защото стрелецът може да чака втори момент, а може да има и втори стрелец. Но, имайте предвид, че това е реакцията на охраняването лице и, реално погледнато , много трудно може да предвиди какво ще се случи в тази ситуация. В такава ситуация охраната се съобразява с това, което прави охраняваното лице. И още нещо. Това, което ние виждаме, е най-вътрешният периметър около охраняването лице. Около него има няколко периметъра, които в този момент реагират съгласно протокола. Съвсем професионална и нормална е тази реакция на охраната.

- Тръмп какво е инструктиран да прави, ако попадне в такава ситуация. Какви са указанията към него?
- Основната инструкция е да се остави в ръцете на охраната. Тя знае какво да прави, как да го изведе, откъде да го изведе и т.н. Тези неща са протоколни, те са ясни, стандартни са, проиграни са по протокол. В случая най-важното е охраняваното лице да не пречи. Всичко друго е по протокол. Освен, разбира се, политическа пропаганда, която на своя риск направи Тръмп .

- Обявиха, че стрелецът е 20-годишен и е ликвидиран…
- Именно младостта му е попречила най-вероятно да произведе правилния изстрел. По принцип на такава дистанция, защото тук говорим за 137 метра, тя е елементарна, за която не ти е нужен и оптически прицел. Пушката „АР15“ (б.р. – гражданският вариант на „М16“, която има прав изстрел на 400 метра), с която е стреляно, е точна до 340-400 м. Така мишена на 137 метра може да бъде свалена и с открит мерник ефективно. Стрелецът се е целил в главата на Тръпм , което му е грешката. По принцип се стреля в тялото, защото размерът на тялото, ако я приемем за цел, е доста по-голям от тази на главата. Имайки предвид, че най-вероятно Тръмп е бил с бронирана жилетка, стрелецът е поел риска да стреля в главата. А това означава, че стрелецът е целял да убие Тръмп . Буквално сантиметър спасява Тръмп .

- Значи малшанс за стрелеца и чист късмет за Тръмп …
- Абсолютно.

- Какво ще предприеме от тук нататък охраната на Тръмп при следващите му публични изяви?
- Всичко зависи от Тръмп. Със сигурност ще бъде засилена охраната особено на външния периметър, защото в тази ситуация, според мен, местната полиция, която може би осигурява най-външния периметър, е проспала ситуацията. Някъде се прокрадна информация, че полицията е била информирана за човек на покрива, защото, ако огледаме топографията на района, единствената висока сграда, откъдето може да застане някой да стреля, е тази, в която е бил стрелецът. Всичко друго около самото събитие са полета. Така че е изключително елементарно местната полиция, под ръководството на „Сикрит сървис“, да осигури покрива на тази висока сграда. За да не се направи това, или има пробив в местната полиция, или просто са били некадърни. Охраната от тук нататък ще засили външния периметър, ще се мобилизират още сили и средства, най-вероятно и ще се намалят изявите на открито, където не може да се контролира на 100% обстановката. Една зала може да се провери, периметърът може да бъде отцепен достатъчно ефективно. Докато при такива открити пространства - като стадиони и площади, нещата стават сложни. Със сигурност ще се засили и пропагандният ефект в полза на Тръмп след този неуспешен атентат.

ВИДЕО ТУК

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Милен Иванов пред ФАКТИ: Изстрел в главата означава, че стрелецът е целял да убие Тръмп (ВИДЕО) ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!