Как кетогенната диета предотвратява наддаването на тегло

/КРОСС/ Кетогенната диета е хранене, при което има ниско съдържание на въглехидрати, който е широко тествано като начин за отслабване. И все пак как точно работи за намаляване на телесното тегло остава неясно.

Някои учени предполагат, че чревните бактерии и техните странични продукти могат да играят роля в благоприятните метаболитни ефекти на кетогенната диета. Въпреки това, специфичните бактерии или странични продукти, които участват, все още не са добре разбрани.

Сега ново проучване, публикувано в Nature Metabolism, предполага, че следването на кетогенна диета води до промени в чревния микробиом, които повишават кръвните нива на специфични жлъчни киселини при мишки. Тези жлъчни киселини могат да предпазят от затлъстяване чрез намаляване на абсорбцията на калории в червата. Това може да доведе до намаляване на телесното тегло и нивата на кръвната захар на гладно. Разграничавайки своята работа от типичните проучвания върху животни, изследователите са предприели допълнителни стъпки, за да проучат дали тези открития могат да се отнасят за хора.

Изследователите са проучили ефектите на кетогенна диета върху нивата на биоактивни метаболити в кръвта, като са подложили мишки или на кетогенна диета, или на редовна диета в продължение на седем седмици.

Те са установили, че прилагането на кетогенна диета значително променя тези метаболити, заедно със значително намаленото телесно тегло и нивата на кръвната захар на гладно. Допълнителен анализ показва, че 22 специфични метаболита се увеличават, докато 18 намаляват при кетогенна диета. Когато изследователите тестват друга 7-седмична диета, включваща добавки с аминокиселина, метионин, тя влияе върху намаляването на телесното тегло и гладуването, причинени от кетогенната диета. Тази аминокиселина също така намалява шест конкретни жлъчни киселини, свързани с промените в теглото и глюкозата. Третирането на мишки с четири от тези жлъчни киселини разкрива, че две - тауродезоксихолева киселина и тауроурсодезоксихолева киселина - значително понижават телесното тегло и нивата на кръвната захар и подобряват глюкозния толеранс. Това се е случило независимо дали са били на редовна диета или на кетогенна диета, допълнена с метионин.

Други открити жлъчни киселини не са повлияни от промените в диетата и не показват връзка с телесното тегло или нивата на кръвната захар на гладно. Чрез поредица от допълнителни експерименти изследователите показват, че прилагането на кетогенна диета повишава кръвните нива на тауродезоксихолева киселина и тауроурсодезоксихолева киселина при мишки, като същевременно намалява телесното им тегло и нивата на глюкозата на гладно.

Изследователите са провели наблюдателно проучване, измервайки жлъчните киселини в проби от кръв и изпражнения от 416 здрави участници на възраст от 20 до 60 години. Те също така са изследвали данни от публикувано по-рано проучване за приложение на кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати, включващо 25 възрастни жени с наднормено тегло или затлъстяване. В съответствие с техните открития при мишки, по-ниските кръвни нива на специфични жлъчни киселини при хора са значително свързани с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) и нива на кръвната захар на гладно.

В това проучване е доказано, че повишаването на нивата на някои жлъчни киселини - тауродезоксихолева киселина и тауроурсодезоксихолева киселина - води до намалено телесно тегло и нива на глюкоза на гладно при мишки. Подобни асоциации са наблюдавани при хора. Авторите на изследването обясняват, че кетогенната диета намалява нивата на специфична чревна бактерия, наречена Lactobacillus murinus ASF361, която произвежда ензим, наречен хидролаза на жлъчна сол. По-ниските нива на тази бактерия или намаляването на хидролазата на жлъчната сол повишават нивата на двете споменати жлъчни киселини, тауродезоксихолева и тауроурсодезоксихолева киселина. Тези увеличени жлъчни киселини, от своя страна, намаляват усвояването на калории, като пречат на експресията на ген, кодиращ протеин, наречен карбоанхидраза 1 в червата, което може да е свързано със затлъстяването. Намаленото усвояване на калории води до загуба на тегло и понижени нива на кръвната захар на гладно, според проучването. Изследователите предлагат този регулаторен механизъм за жлъчните киселини, тъй като той съответства на техните открития при животни и хора. Те обаче признават, че поради ограничените доказателства не могат да бъдат изключени други потенциални обяснения.

Medical News Today разговаря с Алиса Симпсън, диетолог, собственик на Nutrition Resolution във Финикс, Аризона, която не е участвала в проучването.

Тя коментира, че изследването предполага нов потенциален механизъм на кетогенна диета за отслабване, който включва усвояването на калории, повлияно от промените в жлъчните киселини.

Все пак тя обикновено не препоръчва кетогенната диета на пациентите, поставяйки под съмнение нейната дългосрочна устойчивост и последици за здравето поради нейния ограничителен характер.

Симпсън обяснява, че: „Въпреки че е ефективна за загуба на тегло, кетогенната диета поражда опасения поради въздействието си върху микробиома на червата, което води до намалено разнообразие и променени жлъчни киселини, което потенциално влияе върху здравето в дългосрочен план."

Тя посочва, че предишни изследвания показват, че диетите с високо съдържание на мазнини и без въглехидрати намаляват разнообразието на микробиомите по начини, които могат да намалят производството на полезни антиоксиданти и късоверижни мастни киселини.

Източник: MedicalNewsToday

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как кетогенната диета предотвратява наддаването на тегло - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!