Стрелбата срещу Доналд Тръмп и политическият ребус у нас

/КРОСС/ Атентатът срещу бившия американски президент, който кандидатства за втори мандат, вече работи в негова полза. Окървавеният Тръмп вече символизира нещо много по-различно. Той избяга от образа на бизнесмен и влезе в този на политически лидер. Това каза политологът Цветанка Андреева в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Многото малки и различни центрове на власт в настоящия парламент ще се възпроизведат и в следващите, смята тя. Те се координират трудно, защото са много различни. „Много се опасявам, че тази митологема „Всички срещу Пеевски" е изключително неработеща. Всъщност конфликтът в ДПС е това, което разтресе много силно политическата система. Видяхме поредица от грешки. Въпросите тепърва възникват. За мен няколко са въпросите, които са много тревожни - грешки, които виждам в поведението на Доган, който досега винаги е бил политически стратег. Днес се питаме защо му беше нужно точно в този момент да удари собствената си организация, която е на второ място, защо етнизира този конфликт. Доган излиза с един силно ретрограден образ. Докато при Пеевски виждаме един друг процес, който протича. Той избра смесения етнически и либерален модел. Той започна да чисти имидж и точно в този момент последва ударът в ДПС и възможността да се състави проевропейско правителство в този парламент", коментира Андреева.

Как атаката рефлектира върху българския политически елит коментира и журналистът и анализатор Асен Генов. „Реакцията на „Възраждане" по нищо не се отличава от тази на г-жа Симонян - един от главните руски пропагандисти, и за мен не е изненадваща. Всеки нормален, уважаващ себе си политик би трябвало много въздържано да коментира", твърди Генов.

Пред ПП-ДБ в момента стои възможност с втория мандат, смята той.

Събитията днес показват, че в обществото има един дълготраен нерешен проблем, който датира още от протестите през 2013 г. „това, че не намерихме отговор на въпроса „Кой предложи Пеевски?", означава, че не сме намерили отговор на въпроса „Какво означава моделът „Пеевски" в българската политика?", после беше наречен модела „Борисов". Докато не е ясно как функционира този модел, Пеевски ще продължи да бъде доминираща фигура в българската политика", заяви журналистът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Стрелбата срещу Доналд Тръмп и политическият ребус у нас - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!