Пътуване до подземния свят крие загадки на 7000 години

/КРОСС/ Край Чепеларе се намира "Заешката дупка", която екип от спелеолози са превърнали в своеобразна подземна лаборатория.

Марин Господинов е откривател на пещери. Работи като директор на тематичния музей в Чепеларе. "Основна част от работата ми е да проучвам пещерите. Някои са известни и непроучени, други пък са съвсем нови обекти. Аз се занимавам и с изследване на животни. Търсейки техни останки видях, че в пещерата "Заешката дупка" има и следи от човешко присъствие. Така се роди идеята да бъде проучена", разказа той.

Според него най-ранното заселване на хора в нея е преди около 7 хил. години. "Намерили сме останките на една жена, най-вероятно не е живяла сама. Била е убита в пещерата. Има деформация на черепа, което значи, че е имала превръзка в ранна детска възраст. Открихме и рядка бронзова брадвичка, само 7-8 са намерени в Родопите, също и бронзови гривни и керамични съдове. Имаме още доста пластове за проучване. Около 500 кубика пръст сме изхвърлили трима души, за да изкопаем всичко това", разкри Господинов.

Откриването на пещери понякога става случайно - докато някой берач на чай, билки, гъби или горски плодове е тръгнал из гората. Марин споделя, че любовта му към пещерите се заражда в детството му, когато обичал да играе в гората и за пръв път открил пещера със свой приятел.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пътуване до подземния свят крие загадки на 7000 години - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!