Турция се отказа от договора за $23 млрд. за F-16 със САЩ в пълния му обем

Изтребител F-16 на турските ВВС, снимка: Wikimedia

Автор: Обективно

Турция намалява планирания отбранителен договор на стойност 23 милиарда долара със САЩ за модернизиране на втория по големина флот на НАТО от изтребители F-16 и ще търси компенсационно споразумение за производство на някои части за военни самолети на местно ниво.

Анкара се опитва от 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin, 79 комплекта за модернизиране на съществуващия си флот, както и стотици бомби и ракети. САЩ одобриха продажбата по-рано тази година, след като Турция ратифицира членството на Швеция в алианса.

Турция сега настоява да купи по-малко комплекти за надграждане и боеприпаси, за да спести милиарди долари на фона на съкращенията на разходите си, съобщи Bloomberg. Страната развива военната си авиационна индустрия и иска да се справи сама с част от нуждите си. Министерствата на отбраната и на външните работи на Турция отказаха коментар.

Попитан за плановете за преразглеждане на договора по време на пресконференция във Вашингтон на срещата на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган не даде директен отговор. „Въпросът относно тези резервни части е нещо, което винаги обсъждаме“, каза Ердоган.

Говорител на Lockheed Martin коментира пред Bloomberg, че компанията е „уверена, че пакетът за надграждане на F-16 Block 70 и V представлява най-добрата комбинация от усъвършенствани способности, оперативна съвместимост на НАТО и разходи за Турция“.

Доставките по сделката за 4-то поколение самолети F-16 за военновъздушните сили на Анкара се очакват около 2030 г. Тя ще включва няколко надстройки, включително радар, комплект за електронна война, комуникационна система и компютър за мисии.

„Решението на Турция да купи F-16 служи за политическата цел за стартиране на отношенията със САЩ“, каза Нихат Али Йозджан, стратег във Фондацията за изследване на икономическата политика в Анкара. – „Имайки одобрението на Вашингтон, Турция сега оценява нуждите си от техническа, военна и икономическа гледна точка.“

Сделката ще позволи на Анкара да пенсионира остарелите си изтребители F-4 и да модернизира съществуващия си флот от F-16 като временна мярка, докато страната не е в състояние да разработи свой собствен изтребител.

САЩ блокираха Турция от закупуването на последния модел изтребител на Lockheed, F-35, в отговор на решението й да купи руската система за противовъздушна отбрана С-400. Анкара беше първоначално партньор по програмата за F-35 и нейният план да закупи около 100 самолета я направи един от четирите най-големи чуждестранни клиенти за стелт изтребителя.

Анкара иска САЩ да премахнат санкциите срещу нейната отбранителна индустрия. Въпреки че отхвърли ултиматума да се откаже от руската система С-400, Турция даде сигнал за готовност да работи за компромис с Вашингтон. Според САЩ руската система С-400 може да крие риск от разкриване на военни тайни за изтребителите F-35.

САЩ спряха 10 турски компании, които бяха на път да спечелят около 12 милиарда долара от производство на части за F-35, включително фюзелажа, произведен от Turkish Aerospace Industries.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Турция се отказа от договора за $23 млрд. за F-16 със САЩ в пълния му обем

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!