Доц. Георги Лозанов: Ахмед Доган нарече навремето Пеевски „феномен“

/КРОСС/ Ахмед Доган нарече навремето Пеевски „феномен". В какво се състои „феноменалността" на Пеевски - в това, че успява да генерира власт повече, отколкото предполага неговото публично място. Тази власт обаче не идва от небето. За да вземеш власт извън собствените си възможности, значи някой трябва да ти я преотстъпи. Двама лидери преотстъпват тази власт - Доган и Борисов. Това каза медийният експерт доц. Георги Лозанов в предаването „Тази събота" по бТВ.

В един момент обаче Делян Пеевски започна да придобива много повече власт, взимайки от Борисов и Доган. „Влезе в тази рискована игра - да се опита да им вземе още и още власт. И накрая и двамата дадоха спирачка по отношение на властта в партията и в държавата. Доган каза тези думи за Пеевски, които говорителите на гражданското общество говорят още от протестите. Той няма право на тези думи, защото той самият участваше в създаването на този феномен", добави Лозанов.

Политологът проф. Румяна Коларова заяви, че ако някой е дал власт и легитимност на Делян Пеевски, то това е „Продължаваме промяната - Демократична България" с действията си в 49-ото Народно събрание. „В предишния парламент Пеевски беше оставен да бъде говорител на конституционните промени, които извършваше ПП. Там Борисов много рязко се отдръпна и остави на ПП да „мие" имиджа на Пеевски. Борисов държи да се дистанцира колкото се може. Ако имаше проблем ДПС в този парламент, той беше, че ГЕРБ категорично отказа да се договаря за коалиция. Позицията на Доган беше: „Няма да ги подкрепим, докато не получим официално подкрепа", посочи тя.

ДПС е част от европейското либерално семейство. „Доган направи огромни усилия, за да бъде прието ДПС. Ако Ахмед Доган възстанови старите практики и онази много особена позиция, която той имаше, когато става дума за руски проекти, капитали и ролята на Русия и Путин, ефектът ще бъде за цялата българска политика", заяви Коларова.

По повод реализацията на втория мандат за правителство политологът Слави Василев обяви, че било изключителна новина, ако той е успешен.

„Особено любопитно ми се струва, ако коалиция се случи между „Продължаваме промяната - Демократична България" и „Възраждане". По този начин „Продължаваме промяната" и „Демократична България" ще направят голям шлем, правейки коалиция с всяка една партия в Народното събрание", добави той.

Процесите в ДПС според него са в полза на Доган и отстраняване на крилото, водено от Делян Пеевски. „Ако 50-тият парламент може да се запомни с нещо, то това е началото на края на Пеевски. Несъмнено Доган няма да го остави да дерибейства", смята политологът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доц. Георги Лозанов: Ахмед Доган нарече навремето Пеевски „феномен“ - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!