Interia: Британските ракети Storm Shadow попаднаха в ръцете на руските военни

Труд

Няколко британски ракети с голям обсег на действие Storm Shadow попаднаха в ръцете на руските военни, съобщава Interia

Руската армия залови британски ракети с голям обсег на действие Storm Shadow, които бяха в добро състояние. В момента това най-важно оръжие, притежавано от украинските въоръжени сили, анализира подробно, за да се получи информация, която може да бъде използвана за неутрализирането му.

Руска агенция  съобщи, че руската армия е заловила няколко британски ракети с голям обсег на действие Storm Shadow. Украинските въоръжени сили получиха това оръжие с цел нанасяне на удари по военни цели, разположени не само в Крим и окупираните от Русия райони на Донбас, но и директно на руска територия. Тези снаряди са невероятно ефективни и затова представляват сериозен проблем за Кремъл. 

Целта на тези ракети е да поразят целта и да я унищожат напълно. Анализатори от уебсайта Defense Express предупредиха преди време, че руснаците ще се опитат, използвайки популярния напоследък подход за обратно инженерство, да разберат как се създават тези оръжия и как човек може да се защити срещу тях.

От публикуваните материали следва, че руснаците се интересуват най-много от система за насочване на ракети, базирана на лазерни жироскопи. Предмет на техния интерес е и GPS системата за предварителна и окончателна корекция на траекторията на полета. Руснаците се надяват по този начин да подобрят своите радарни и противовъздушни системи за защита срещу тези ракети.

В резултат на това ефективността на атаките с тези ракети ще бъде намалена не само срещу руски цели, но и срещу всички враждебни страни, които си сътрудничат с Русия. Според експерти подобни ситуации, за съжаление, не могат да бъдат избегнати. Добрата новина е, че ракетите Storm Shadow, макар и отлични, не са най-новото поколение оръжия.

Какво представляват британските ракети Storm Shadow и на какво са способни?

Те присъстват в арсеналите на Обединеното кралство повече от 20 години. Те бяха използвани от армиите на САЩ и Великобритания в Ирак, където бяха използвани за унищожаване на безброй подземни бункери, в които се намираха терористи. Също така не може да не споменем разрушения мост до остров Бубиян в Персийския залив.

Предимството на Storm Shadow е способността да лети до определената цел много ниско над земята, което прави много трудно за врага да я открие дори с помощта на най-добрите системи за противовъздушна отбрана. Ракетите Storm Shadow в Украйна се изстрелват от изтребители Су-24. Тези машини са специално модифицирани за тази цел. Ракетите имат обсег от 250 до 300 километра. Те се задвижват от високоефективен турбореактивен двигател Turbomeca Microturbo TRI 60-30, произвеждащ 5,4 kN тяга. Той позволява на Storm Shadow да ускори до 1000 км/ч. Дължина на снаряда 510 см, диаметър 63 см, височина 68 см.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Interia: Британските ракети Storm Shadow попаднаха в ръцете на руските военни - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!