4 евтини, но перфектни места за море в Турция!

pochivka.blitz.bg

Различните турски курорти винаги са готови да кажат „Добре дошли“ на своите гости

Кога по-подходящо време за плаж и море от разгара на лятото. Погледът на мнозина е насочен в различни посоки за почивка, като повечето избират близки дестинации за удобство. Турция е една от тях.

Южната ни съседка, осен вкусна храна, предлага и много плажни забавления, като аквапаркът е едно от тях. Красивите крайбрежни маршрути също не са за изпускане, дори и да има такива, които не са големи любители на парещите слънчеви лъчи.

Различните турски курорти винаги са готови да кажат „Добре дошли“ на своите гости.

Айвалък

Сред любимите занимания за посетителите са разходките из вековните улички на града и дегустацията на сирена, морски дарове, местни билки и вино. Красиви гледки при залез, подходящи за оригинални фотоси, може да направите и като посетите Şeytan Sofrası (Дяволското пиршество).

Остров Кунда, който е свързан с Айвалък по мост, също е живописен. Едно от силно препоръчителните неща е вечеря в някой от рибните ресторанти около пристанището. А какво по-хубаво от егейска трапеза, на която има - калмари, скариди и октоподи.

Алачатъ

Алачатъ е известен със своите исторически вятърни мелници, каменни къщи, бутикови хотели и уютни таверни. Ежегодно привлича хиляди посетители заради фестивалите си, нощния живот и плажните партита. Безкрайните лабиринти от улички "крият" много заведения, арт галерии и магазини. 

В Алачатъ имате пясъчни, скалисти и каменисти плажове. Най-популярен в региона е Илика, който е подходящ за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Кулинарното развитие на района е всеизвестно, а лозарството му го превръща в отправна точка за местните вина, които играят водеща роля в културното развитие на региона. 

Бодрум

Това може би е най-популярната дестинация от егейско крайбрежие на Турция. Този курорт се отличава със заливи, плажове, отличени със „Син флаг“, луксозни хотели и изискани ресторанти, които предлагат на посетителите егейска и международна кухня. Много често в менюто преобладават пресните морски дарове.

Замъкът Бодрум е издигнат през XV в. от рицарите на Родос, и подводния музей на Бодрум, разположен в замъка. Руините на Мавзолея в Халикарна е смятан за едно от седемте чудеса на древния свят. Бодрум е и гастрономически рай с много ресторанти, включени в ръководството на Мишлен. 

Датча 

Датча е разположен западно от Мармарис на дълъг, но тесен полуостров. Предпочитано място е заради чистите води, където се срещат Егейско и Средиземно море. Плажовете със „Син флаг“ са - Ташлик, Кумлук и Хастане алтъ. Местните специалитети са ястия, които са приготвени с регионални билки и растения, морски дарове, мед от мащерка и бадеми от района.

До самия край на този полуостров може да се види величествената гледка на залеза от древния град Книдос, разположен на пресечната точка между Егейско и Средиземно море.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 4 евтини, но перфектни места за море в Турция!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!