Йордан Цонев: Ще бъда част от отбора на Пеевски, ДПС прави етнически завой

Филтър

Уважавам Доган, но оставам в екипа на Пеевски. Няма да воюваме с почетния председател.

Това заяви пред бТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев. Аз разбрах, че през последните 25 години съм бил българчето в тази партия.

Аз съм част от екипа на Пеевски и това, че не бях посочен в писмото на Доган, ми дава възможност да обявя сам решението си – оставам в екип на Пеевски и за първи път няма да остана до Доган. Уважавам много Ахмед Доган, неговите исторически заслуги за България са неоспорими, но онова, което се случва в последните дни, ме разколебава, обясни още Цонев.

Партията е в своя връх и одобряван или не, Пеевски направи страхотни неща за хората. ДПС винаги е била управлявана с твърда ръка, това е традицията в ДПС. Но точно в този момент няма достатъчно аргументи за това, обясни Цонев.

В момента ДПС прави етнически завой и това става с мълчаливото съгласие на почетния председател. Преди 5-6 месеци говорих за последно с Доган, разкри Йордан Цонев.

Екипът на Делян Пеевски ще си тръгне от ДПС, заедно с мен и Искра Михайлова, съобщи Цонев. Най-вероятно това ще се случи следващата седмица. Ще напуснат Хамид Хамид, Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Радослав Ревански, заедно със самия Делян Пеевски.

Йордан Цонев не очаква повече хора да бъдат изключени от парламентарната група на ДПС, както се случи вчера. Дългогодишният зам.-председател на ДПС Йордан Цонев заяви, че засега не е мислено за създаването на нов проект, центриран около фигурата на Пеевски.

„Така се движим сега, за да покажем, че няма война с Ахмед Доган – че искането му за оставки е плод на хората около него. В моя случай аз ще се самоотстраня. Дори да бъдем отстранени, колко ще бъде силно ДПС следващият път“, попита Йордан Цонев.

Ахмед Доган ще си назначи нов председател на партията, очаква той. Той коментира твърдението на Джевдет Чакъров, че вчера негов колега припаднал от страх:

„Да, един колега вчера припадна – знаете ли защо? Цяла нощ и предните дни в родните му места са го наричали „предател на етноса. Няма да му казвам името. Вчера плакаха всички, които са от нашия екип. Защото като се върнат по места – посред нощите им звънят и им казват, че са предатели на етноса“, разказа той.

Преди 24 г. ми се наложи да правя отново такъв избор. Тогава казах на Костов: Не слушайте русалките около вас, които ви пеят, ще разцепят партията. Уважавам и Костов, и Доган, допълни Цонев.

У мен остава убеждението, че 25 г. съм бил заблуждаван, че заедността е в основата на философията на ДПС. Това, което видях в групата във фейсбук, е притеснително, смущаващо, меко казано, с етнически призиви, това не е философията на Доган, допълни Цонев.

Цонев призова почетния председател да се разграничи от семейство Атила, които менажират фейсбук групата. Склонен съм да вярвам, че отсъствието на моето име и това на Искра Михайлова в списъка на Доган цели да намери етнически баланс, но този завой има етнически привкус.

Цонев разказа, че последно е говорил с Доган преди 5-6 месеца, ходили заедно на концерт на Лили Иванова. Говорим, когато той ме търси, допълни той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Йордан Цонев: Ще бъда част от отбора на Пеевски, ДПС прави етнически завой - Филтър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!