Главчев от Вашингтон: България, Гърция и Румъния ще създадат коридори за военна мобилност

Подписали сме намерение за Военен Шенген - бързо придвижване на войски през България

Научаваме от Гърция, че България е подписала намерение за бързо придвижване на войски през страната ни

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев заяви днес, че не знае защо президентът Румен Радев бави връчването на втория мандат за съставяне на редовно правителство.

„Ал Джазира“: САЩ са предоставили над 238 млн. долара военна помощ на България

Главчев говори на пристигане за участието си в последния ден от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която води българската делегация.

Премиерът предположи, че президентът има някакви съображения, за да бави връчването на втория мандат. В Конституцията няма срокове, така че формално няма нарушение призна той, но добави, че по подразбиране държавният глава трябва да направи това в срок от 7 дни.

Главчев отново отказа да коментира вътрешната ситуация в Движението за права и свободи (ДПС). Не знам как ще се отразят процесите в ДПС, ограничи се да каже той. 

Втората политическа сила все още е ДПС, въпросът е, че парламентарната група не е втора по големина, каза той.

Служебният премиер подчерта, че е важно България да има редовно правителство. На страната ни се гледа малко по-различно, когато нямаме редовен кабинет, включително тук, на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, отбеляза той, цитиран от БТА. 

"През вчерашния ден България, Гърция и Румъния подписаха намерение за създаване на хармонизирани коридори за военна мобилност. Това представлява по-бързото придвижване по два коридора – направление юг и север. Единият коридор е в по-източната част на България, другият е в западната. Турция също има желание да се включи, но там механизмът е друг, тъй като страната не е част от Европейския съюз. Във въпросните вертикални коридори, се използват европейски средства. Вчера се подписа и споразумение с Румъния за специалните сили. Работим в тези посоки", обясни още Главчев. 

Източник: epicenter.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Главчев от Вашингтон: България, Гърция и Румъния ще създадат коридори за военна мобилност | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!