Lupa.bg: Ядем рециклирана храна на "ол инклузив"!

Lupa BG

Някъде се прахосва и се изхвърля, а има хора, които няма с какво да се хранят

Ресторантите по хотелите по родното Черноморие ни предлагат високи цени, но на повечето места обслужването е ниско, както и това на храната, която ядем. Естествено, че никой не обича да губи пари и точно поради този факт собствениците задължават своите работници в заведенията да рециклират храната и да я предлагат в друг вид ястие на своите клиенти, научи Lupa.bg.

"Много малко са тези, които успяват да реализират цялата приготвена храна и да се налага да приготвят нова. Някои изхвърлят, дават на свои приятели, които имат прасета и животни.

В големите градове и хотели трябва да има сключен договор с фирми, които да извозват отпадъците, но по морето е различно, никой не го прави. И по-хитрите, които не се свенят да цакат своите клиенти, рециклират храната - т.е. приготвят е още един път във вид на друго ястие.

Малко са нещата, които не могат да бъдат поднесени под друга форма", сподели пред Lupa.bg сервитьор на един от големите комплекси в Созопол.

И се оказва, че това е една от причините болшинството хора да имат проблеми със стомасите си, а особено децата. На повечето места, особено след покачването на цените на основните продукти и суровини, използват старо олио, заради което и вкусът е различен, а след това идват и проблемите.

"Забележете кога ви предлагат картофи с някакво месо, а след това имате в менюта мусака, или някакво готвено във вид на гювеч... Забележете и кога следват пълнените чушки, а и в някои няма да видите, че има цели късчета месо, което не е добре смляно.

Айрянът, който уж най-много се харчи сутрините, се превръща в таратор за обяд или вечеря. При салатите и плодовете е най-забележимо, ако повехнат и са стари. Но плодовете се предлагат във вид на сокове, мелби или забъркани със сметана и превърнали се в торти", сподели още пред Lupa.bg сервитьорът.

Най-често това е срещано при тези, които предлагат "ол инклузив", където наред с други по-скъпарски заведения, където няма голям оборот от посетителите, само около 10% се изхвърля на боклука! Всичко останало се рециклира!

"В големите ресторанти дори наемат хора, които перфектно разбират тези неща, а клиентите си нямат дори представа какво ядат", допълва той пред Lupa.bg.

Наскоро в едни от туристическите групи в социалните мрежи беше публикувана снимка, която нагледно ресторант в Созопол демонстрира какво количество неизядена храна е изхвърлил и колко гладни хора биха се нахранили с него.

"Вземете всичко, което можете да изядете, но и изяжте всичко, което вземете", гласи надписът, който подчертава, че от предния ден са изхвърлени 40 кг храна, с която биха се заситили 120 гладни.

Да, но бедни, просяци и бездомни по морето няма, те са в големите градове, а в курортите няма кой да ги остави да придават лош и окаян вид на цялостния пейзаж. Затова и няма кой да им предостави храната, която се изхвърля.

Затова е хубаво да преценяваме колко сме гладни и да не се тъпчем, за да не оставяме храна, която се превръща в помия.

А, и още нещо, което нашият човек ни сподели - има много хора от близките села, които хранят прасетата си с всякаква помия, без дори да я разделят на различни видове. Да, някой ще каже, че свинете ядат всичко, което е така, но дали някой от вас е усещал свинско с лек дъх на риба?

Сещате се защо е така...

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Ядем рециклирана храна на "ол инклузив"! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!