АЛДЕ може да изключи ДПС от редиците си заради заради вътрешно-партийни раздори

Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред БНР, че не отхвърля възможността ДПС да бъде изключено от нея заради възникналите сериозни вътрешнопартийни раздори. Той определи случая като "много сериозен".

Припомняме, съпредседател на АЛДЕ е евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който застана зад позицията на Ахмед Доган.

Писмото е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те изтъкват необходимостта да не се повтарят повече случаи като този с Партията на недоволните граждани на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от редиците на либералната група "Обнови Европа" в крайнодясната "Патриоти за Европа". "В този смисъл е неизбежно да бъде поставено под въпрос ръководството на ДПС в България", изтъкват авторите.

Те отбелязват, че в светлината на приоритетите на групата на "Обнови Европа" и най-вече на подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права, не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собственото политическо семейство на евролибералите. Става дума за съпредседателя на ДПС, санкциониран от САЩ, и отражението на този факт върху имиджа на групата.

"Смятаме, че за ДПС е важно да определи как се съобразява с либералните принципи, които споделяме", се казва в писмото.

В същото време се напомня, че либералната група в Европарламента „Обнови Европа“ подкрепя създаването на Европейския закон „Магнитски“.

“Не можем да превъзмогнем опасенията по отношение на нашето собствено политическо семейство в светлината на санкционирания от САЩ съпредседател на ДПС и произтичащия от това образ на партия АЛДЕ“, се казва в писмото.

В него се цитира и изявление на докладчика за България от германските Свободни демократи (FDP) Томас Хакер: „Силни кукловоди като Бойко Борисов и санкционираният магнат Делян Пеевски дискредитира демокрацията и отчаяно се опитват да си осигурят властта.

Заради това изглежда, че няма изход от политическата криза (в България). При тези обстоятелства желателно е техните Европейските сестрински партии ЕНП и АЛДЕ да изпратят някакъв сигнал”.

В писмото се настоява ДПС да дефинира своята принадлежност към либералните принципи, отбелязва в своя статия Euractiv .

„Като се има предвид гореизложеното, ние призоваваме партията ALDE да се ангажира със задълбочено наблюдение по отношение на съпредседателя на ДПС г-н Пеевски, санкциониран по Закона Магнитски както от Министерството на финансите на САЩ, така и от Обединеното кралство“, призовава писмото.

Генералният секретар на АЛДЕ признава, че лидерството на Пеевски и настояването на партиите, създава трудна ситуация. Поради това той вече говори открито за възможността за изключване на ДПС от европейското либерално семейство заради Пеевски.

“Не изключвам този риск, защото има нарастваща загриженост от нашите видни членове. Ако имате членове-основатели на АЛДЕ, които изразяват своята загриженост, това наистина е много сериозен сигнал“, каза Шетцен пред БНР.

Междувременно в четвъртък контролираната от Делян Пеевски фракция в парламентарната група на ДПС изключи още 17 депутати, които остават верни на почетния председател Ахмед Доган. Така група на ДПС под контрола на Пеевски остава с 27 депутати и е четвърта политическа сила. Хората на Доган са 20 и могат да формират самостоятелна група в Народното събрание, пише Euractiv.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Възможно е АЛДЕ да изключи ДПС от редиците си, заради вътрешно-партийни раздори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!