Защо Саудитска Арабия заплаши най-богатите страни в света заради Русия

Автор: Arabian post, Glasove.com

Неотдавнашното решение на Г-7 да конфискува активи на руски олигарси и руски правителствени служители предизвика Саудитска Арабия и кралството отправи остро предупреждение към най-богатите страни в света. Саудитска Арабия, основен производител на петрол и ключов играч на глобалните финансови пазари, заплаши да разпродаде притежаваните от нея държавни американски облигации, ако Г-7 продължи по този път.

Основните опасения на Саудитска Арабия се дължат на прецедента, който се създава при подобна конфискация на активи. Кралството се страхува, че в бъдеще подобни действия могат да бъдат предприети срещу техните собствени фондове на Запад, особено в случай на политическо неразбирателство. Саудитците, които в голяма степен разчитат на своите финансови резерви, за да постигнат икономическа стабилност и бъдещи планове за развитие на страната, откровено се опасяват, че следващата мишена ще бъдат те.

Г-7, коалиция от водещи индустриални държави, наложи серия от икономически санкции на Русия, в отговор на нейното нахлуване в Украйна. Тези санкции включваха замразяване на активи на руски елити и бизнеси и целяха да осакатят руската икономика, както и да окажат натиск върху нейното правителство да прекрати войната.

Саудитското предупреждение хвърли сянка върху усилията на Г-7 да изолира финансово Русия. Въпреки че страните от Г-7 остават ангажирани със своята политика за санкции, потенциалната загуба на голям инвеститор в държавните облигации на САЩ ще е голям удар за световната икономика. Съкровищните бонове на САЩ са крайъгълен камък на глобалната финансова система и мащабна разпродажба от страна на Саудитска Арабия може да предизвика нестабилност на пазара и да отслаби щатския долар.

Ситуацията поставя много деликатна дилема за Г-7. Поддържането на натиск върху Русия чрез санкции остава водещ приоритет, но потенциалните икономически последици от противопоставянето на ключов финансов партньор не могат да бъдат пренебрегнати. Вероятно на лидерите на Г-7 ще им се наложи да водят преговори, за да се смекчат опасенията на Саудитска Арабия и да ги спрат да изпълнят заплахата си.

Проблемът допълнително се усложнява от продължаващата нестабилност на световния петролен пазар. С цените на енергията, които растат поради войната в Украйна, Саудитска Арабия има значително икономическо предимство. Кралството е основен производител на петрол и неговите решения относно нивата на производство могат значително да повлияят на международните цени на енергията. Ако G7 не успокои опасенията на Саудитска Арабия, кралството може да отговори чрез манипулиране на производството на петрол, задълбочавайки световната енергийна криза.

Следващите седмици ще бъдат от решаващо значение за определянето на това как ще се развие този финансов казус. Г-7 ще трябва данамери деликатен баланс между поддържането на натиск върху Русия и избягването на действия, които биха могли да отблъснат ключов икономически партньор. Резултатът от тази ситуация може да има значителни последици за световната финансова система и продължаващата война в Украйна. 

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо Саудитска Арабия заплаши най-богатите страни в света заради Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!