БРИКС е основна движеща сила на световната икономика

Общата площ на държавите от асоциацията заема над една трета от територията на Земята

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Милена Богданова
Автор във Fakti.bg

Страните от БРИКС, където живее почти половината от световното население, се очертават като основна движеща сила на световната икономика. Това каза руският посланик в Китай Игор Моргулов по време на панелна дискусия за перспективите на БРИКС на Глобалния форум за мир в университета Цинхуа. Той отбеляза, че темповете на икономически растеж в страните от БРИКС продължават значително да надвишават средните за света.

Общата площ на държавите от асоциацията заема над една трета от територията на Земята и в тях живее почти половината от населението на планетата. „Общият БВП на групата вече надвишава този на държавите от Групата на седемте и ще се увеличава в бъдеще“, каза Моргулов.

БРИКС участва във формирането на глобалния дневен ред, защитавайки общите интереси и предлагайки своята визия за бъдещия световен ред, отбеляза дипломатът. В сдружението няма доминираща сила. „С общи усилия успяхме да създадем култура на диалог в БРИКС, основана на взаимно уважение към пътищата на развитие и зачитане на интересите на другите. Това помага на участниците да намерят общ език и решения на най-трудните проблеми", подчерта Моргулов.

"Организацията предлага на света идеи и мерки за постигане на целите за устойчиво развитие, осигуряване на хранителна и енергийна сигурност и за здравословен растеж на световната икономика", каза дипломатът, както и също предлага мерки за борба с изменението на климата, включително чрез справедлив енергиен преход.

Глобалният форум за мир се провежда ежегодно от 2012 г. насам от университета Цинхуа, един от водещите университети в Китай и света. В него участват дипломати, представители на държавни ведомства и експерти по международни отношения от КНР и други страни. Тази година форумът се провежда на 5-7 юли, а церемонията по откриването се състоя на 6 юли. Основната тема на събитието: „Подобряване на управлението на глобалната сигурност: справедливост, единство и сътрудничество".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БРИКС е основна движеща сила на световната икономика ᐉ Новини от Fakti.bg - Бизнес | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!