Пореден балон на пазара на зелена енергия се пука: биогоривата доведоха до фалити

Зареждане на Airbus A320 с биогориво, снимка: Curimedia

Автор:Обективно

Пореден балон се пука на световния пазар на зелена енергия – биогоривата. По време на пандемията от коронавирус много експерти, инвеститори и компании смятаха, че ерата на петрола е приключила и активно инвестираха в зелена енергия. Търсенето на петрол обаче не изчезна и започна да расте след пандемията.

Когато локдауните удариха потреблението на петрол, компанията Neste Oyj заяви, че ерата на петрола е приключила и потреблението му ще намалее. И изостави „черното злато“, започвайки проекти с биогорива.

„За известно време инвеститорите харесваха тази политика: това беше максималното раздуване на балона, когато парите се изливаха във всичко, което имаше дори най-малкия нюанс на зеленото. От средата на 2020 г. до средата на 2021 г. пазарната стойност на компанията приблизително се удвои до над 60 млрд. Но скоро стана ясно, че петролът е тук, за да остане“, коментира колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас. Той отбелязва, че сега е дошъл моментът на изтрезняването.

„След срива на фондовия пазар на компаниите за вятърна енергия през 2023 г. секторът на биогоривата се превръща в следващия дефлиращ зелен балон. Индустрията се бори с няколко предизвикателства: значително превишаване на разходите, технически недостатъци и пренасищане на пазара на биогорива, тъй като розовите прогнози за търсенето не се материализираха. Вместо това потреблението на петрол расте. Маржовете на биогоривата са намалели“, според анализа на Bloomberg.

Хавиер Блас отбелязва, че пазарната стойност на Neste Oyj е спаднала с повече от 75% и е около 15 милиарда долара. Акциите на един от най-големите производители на етанол в САЩ, Green Plains Inc., също поевтиняха наполовина през последната година. Още няколко компании или обявиха фалит, или са на ръба на колапса. Например американската Fulcrum BioEnergy Inc., която набра 1 милиард долара финансиране с обещание да превърне отпадъците в екологично авиационно гориво, на практика прекрати дейността си.

Най-големите енергийни компании, които също започнаха да използват биогорива, намаляват проектите си. Един от най-ярките примери е, че миналата седмица Shell обяви, че спира изграждането на една от най-големите централи за биогорива в Европа. Паузата, както я нарече компанията, дойде изненадващо късно – до края на тази година заводът трябваше да започне да произвежда биогориво. В резултат на решението се очаква Shell да отпише около 1 млрд. долара.

Chevron, която купи Renewable Energy Group за 3,15 млрд. долара през 2022 г., затвори два завода по-рано тази година поради лошите пазарни условия.

Проблемът е, че манията по биогоривата през 2020-2022 г. се основаваше на погрешното предположение, че ситуацията по време на пандемията от Ковид-19 се е превърнала в новото нормално.

Противно на прогнозите, търсенето на петрол не е достигнало своя връх. Веднага след като икономиката отново се отвори, гражданите започнаха да пътуват отново. Потреблението на петрол скочи. До 2023 г. търсенето на петрол достигна рекордно високо ниво, надхвърляйки 102 милиона барела на ден. Според Международната агенция по енергетика производството ще надхвърли 105 милиона барела на ден до 2029 г. Светът консумира петрол и петролни продукти, както никога досега. В същото време техните зелени конкуренти струват от два до шест пъти повече.

„Само правителствените инструкции за смесване (добавяне към бензина и дизела) и данъчните стимули подкрепят потреблението на биогорива. Има вероятност държавите да променят курса, тъй като скептични правителства идват на власт в Европа“, сочи анализът на Блас.

В същото време търсенето не е единственият проблем. Китай също пое водеща роля при биогоривата и предизвика пренасищане на пазара, което доведе до по-ниски цени и значително намали печалбите на американските и европейските производители на биогорива.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пореден балон на пазара на зелена енергия се пука: биогоривата доведоха до фалити

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!