И в Русия коментираха статуята, открита край Рупите: Била е скрита от християните

© Фейсбук/Archaeologia Bulgarica, Новини Бг

Археолозите в България са открили добре запазена мраморна статуя на бог Хермес, пратеникът на боговете в гръцката митология. Откритието е направено по време на разкопки на римска канализация на мястото на древния град Хераклея Синтика в Югозападна България. С тези редове започват редица публикации в световните медии. Британските медии Ройтерс, "Гардиън", гръцките "Прото тема", "Катимерини", дори руските като "Известия", публикуваха обширни материали за българската находка.

Откритието е направено по време на разкопки на римска канализация на мястото на древния град Хераклея Синтика в Югозападна България, близо до границата с Гърция, съобщават гръцките медии.

Според професора по археология Людмил Вагалински, който ръководи разкопките, след като земетресение разрушава гъсто населения град около 388 г. от н.е., статуята е внимателно поставена в канализацията и покрита с пръст, информира Ройтерс. Руските медии пък подчертават, че "статуята е скрита от християните".

Главата (на статуята) е добре запазена. Тя е в много добро състояние. Има някои пукнатини по ръцете. Статуята ще бъде пренесена в Историческия музей в Петрич, цитират думите на проф. Вагалински.

Хераклея Синтика е голям град, основан от гръцкия цар на Македонското царство Филип II между 356 г. пр.н.е. и 339 г. пр.н.е., припомня в-к "Катимерини".

Археолозите твърдят, че жителите на Хераклея Синтика вероятно са се опитали да запазят статуята дори след като християнството е установено като официална религия в Римската империя.

След земетресението Хераклея Синтика изпада в бърз упадък и е изоставена около 500 г. след Христа, отбелязва Plovdiv24.bg.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И в Русия коментираха статуята, открита край Рупите: Била е скрита от християните - Любопитно - Новини Бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!