Виктор Орбан пред BILD: Владимир Путин има ясна представа как ще победи в Украйна, Зеленски също

Труд

"Следващите два-три месеца ще бъдат много по-брутални", предупреждава унгарският премиер Виктор Орбан в специално интервю за германския вестник BILD. Изданието отбелязва, че "никой политик не е толкова критикуван, колкото Орбан".

Той използва председателството на своята страна на Съвета на ЕС, за да преследва „мирен план“, който да сложи край на войната между Русия и Ущрайна. Първо Орбан посети президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, а в петък пътува до сърцето на руската агресивна война: до Кремъл, за да се срещне с руския диктатор Владимир Путин (71).

Този ход предизвика недоволство сред европейските лидери, като канцлерът на Германия Олаф Шолц даде да се разбере, че Орбан не пътува от името на ЕС. Според лидерите на ЕС пътуването не било съгласувано с никого, а мирната мисия е обречена на провал от самото начало. След тези срещи в Киев и Москва, Орбан отлетя за Китай за да се срещне със Си Дзипин. 

Дали унгарският премиер наистина вярва, че може да сложи край на войната? И какво му каза Путин за войната в стените на Кремъл? В интервюто за BILD Орбан обяснява какво подтиква руския президент и защо изобщо не го е грижа за критиките.

„През следващите няколко месеца нещата ще се влошат на фронтовата линия. Русия има повече оръжия и руснаците са по-решителни. Енергията на конфронтацията, броят на загиналите, броят на жертвите ще бъде по-брутален, отколкото през последните седем месеца, въпреки че периодът преди това също беше много брутален", предупреждава Орбан за хода на войната.

„Имах възможност да говоря както с украинския, така и с руския президент. И повярвайте ми, следващите два-три месеца ще бъдат много по-брутални, отколкото си мислим“, допълни той.

Следователно „сега е подходящият момент“ да се премине „от политика на война към политика на мир“, казва още унгарският премиер. По думите му той иска да помогне, подтикван от "морал и интереси":  "Основният аргумент е загубата на човешки живот. Това е най-важната морална мотивация. Но Европа също има личен интерес, защото това, което се случва тук, е много лошо за нас."

Орбан се въздържа от критика и се представя като неутрален посредник: "Не споря кой е прав и кой крив. Защото моята цел е мир и прекратяване на огъня."

За да сложи край на войната, Орбан иска да разговаря с пет ключови играча: Украйна, Русия, САЩ, ЕС и Китай.

Въпреки че се въздържа от критики към Русия, той отправя сериозни обвинения към европейците.

„Съжалявам, че трябва да го кажа, но Европа също има военна политика“, казва Орбан. Той призовава за откъсване от САЩ и „провеждане на автономна политика“, защото „главната жертва на двете воюващи страни е европейската икономика и европейското население“.

Унгарският премиер е убеден, че "няма решение на този конфликт на фронтовата линия". Посланието му към Москва и Киев: "Хората, ние, светът, искаме мир, спрете да се избивате взаимно. Нека започнем да преговаряме. Или поне разберете, че няма решение на фронтовата линия."

По думите на Орбан президентът на Русия Владимир Путин има „ясна визия“ за победата

„Това е повече от това“, казва Орбан. „Той има ясна представа какво се случва и как Русия ще победи. Същият важи и за Зеленски."

Унгарският министър-председател продължава: „Путин не може да загуби. Когато имате предвид войниците, оборудването и технологиите. Да победите Русия е мисъл, която е трудно да си представите. Вероятността Русия наистина да бъде победена е напълно неизчислима.“

Орбан многократно сравнява Путин и Зеленски: „Попитах и ​​двамата за загубите им. И двамата бяха готови да назоват само броя на жертвите на другата страна. Не казаха нищо за собствените си загуби."

Той изглежда вярва, че Путин също иска да сложи край на ненужната смърт. 

„Дори ако двамата лидери логично са против бързото прекратяване на огъня, всички по принцип знаят, че би било по-добре никой руснак или украинец да не умре утре сутринта“, казва европейският лидер.

"Никой сериозен човек не може да говори за намерение на Русия да нападне НАТО", заяви Орбан пред BILD

"Нападение срещу НАТО е напълно невъзможно - не само за Русия, но и за когото и да било в света - тъй като това е далеч най-силната военна общност", казва Орбан.

Когато говори за ситуацията на украинския фронт, Орбан реагира гневно и изглеждаше лично обиден. По време на посещенията си на фронта заместник-председателят на BILD Пол Ронцхаймер разговаря с много войници, които въпреки бруталността не искаха да преговарят с Русия.

„Тъй като казват, че не искат руснаците да се приближават до къщата им, до жена им, на майка си. Затова защитават Украйна“, казва той на Орбан, а унгарският премиер отговаря раздразнено: „Значи, ако ви разбирам правилно, вие като германец просто се опитвахте да ми обясните какво означава да живееш близо до руснаците? Не забравяйте, че сме в Будапеща. Никой не може да чете лекции на унгарците за Русия."

Унгарският премиер твърди, че разбира Русия особено добре, както и бившият германски канцлер Ангела Меркел, която Орбан признава, че много му липсва.

„В света има много малко хора, които знаят повече за Русия от унгарците и особено от техния премиер“, казва Орбан. "Познавам руснаците. Те са различни от нас. Имат различна история, различна култура, различни инстинкти и нагласи. Различно разбиране за свобода и различно разбиране за национален суверенитет. Меркел разбра това. Ако тя все още беше канцлер, Путин нямаше да започне своята война. Тя няма абсолютно никакво разбиране за либералната демокрация в Русия и за глупавия подход на много западняци."

Тъй като Ангела Меркел няма намерение да се върне в политиката, Орбан възлага надежди си на Доналд Тръмп. Той открито признава, че се надява на завръщането на Тръмп в Белия дом.

"Той е бизнесмен, той е самоиздигнал се човек, има различен подход към всичко. И мисля, че това е добре за световната политика", казн Орбан.

Според него Тръмп е „човекът на мира“. Като президент на САЩ той не е започнал нито една война и "е постигнал много за създаване на мир в стари конфликти в много сложни региони на света. Ето защо му имам голямо доверие".

Това, което най-малко притеснява Орбан, е бурята от критики към позициите му. Често му се е налагало да търпи критики и, поглеждайки назад, винаги е бил прав - така унгарският премиер вижда своя политически живот.

„Спомням си, че казах през 1988/89 г., че руснаците трябва да напуснат Централна Европа и Унгария, че трябва да работим възможно най-усилено, за да съборим Берлинската стена. Бях силно критикуван от леви политици от Германия“, спомня си Орбан.

По-късно, когато предупреди срещу европейската миграционна политика, „отново бях силно критикуван“.

Но без значение кой и колко остро го критикува, Орбан ще продължи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Виктор Орбан пред BILD: Владимир Путин има ясна представа как ще победи в Украйна, Зеленски също - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!